Coarnele, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura

  • Coarnele se pot consuma proaspete sau pot fi folosite la obținerea sucurilor naturale, a siropurilor, compoturilor, marmeladelor sau chiar a lichiorului( cornată) și a vinului.
  • Cornul este benefic prin aproape tot ceea ce produce, dar modul în care sunt combinate toate acestea este esențial.


De la fluorescențele galben-aurii, care dau farmec hotarului dintre iarnă și primăvară, până la bogata recolată de coarne vișinii, cu care ne răsfață în zilele brumate ale lui octombrie, încântătorul arbust de corn are un farmec aparte.


Scoarța, fructele și frunzele sale sunt folosite ca leac de sute de ani. Afecțiunile digestive se tratează cel mai greu pe cale anturală, având în vedere sensibilitatea acestui aspect anatomic. Cornul este benefic prin aproape tot ceea ce produce, dar modul în care sunt combinate toate acestea este esențial. În primul rând este foarte important, ca atât funzele cât și fructele să fie foarte corect uscate, iar scoarța nu se curăță niciodată de pe corn înainte de căderea frunzelor, scrie autorea Mariana Borloveanu, în cartea sa intitulată Leacuri mănăstirești.


Coarnele se pot consuma proaspete sau pot fi folosite la obținerea sucurilor naturale, a siropurilor, compoturilor, marmeladelor sau chiar a lichiorului( cornată) și a vinului. Fructele proaspete, chiar și cele foarte coapte, sunt dulci acrișoare, astringente și acidulate. Consumate în cantități mici, imedfiat după recoltare, acestea sunt foare sănătoase, având deosebite efecte tonic și răcoritoare. Cornatele au aceleași proprietăți și uscate, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura. Ele se usucă la soare, după care se păstrează în locuri bine aerisite.


De frumusețea și bogăția cornului ne putem bucura în trei anpotimpuri, iar locurile care ne dăruiesc acest privilegiu încep la lizierele pădurilor din zonele deluroase, ajungând chiar până la câmpie, ceea ce ne face să afirmăm că acest arbust are o mare plasticitate ecologică. Cornele comțin cantități importante de vitamina C (acid ascorbic) , de la 40 mg până la 130-140 mg la 100 g de fructe, sporindu-le astfel calitățile nutritive și terapeutice.


Sursa foto: wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

04 Jul 2016 1808

Descoperire arheologică la Callatis

29 Oct 2015 1315

Sănătate Coarnele, utile în tratarea afecţiunilor digestive

15 Sep 2015 1538

Fără căruţe, noaptea, prin Băneasa!

28 Aug 2015 1470

Banc Doamna deputat la fermă

21 Feb 2015 884

Bancul zilei Distracţie la alegere

21 Oct 2014 1122

Editorial Ce-a mai rămas nedat din Constanţa?

07 Jul 2014 1303

Coarnele, rol în vindecarea rănilor ulceroase

05 Jul 2014 5056

Lauraadamache.roChiftele din soia verde (fasole Mung)

18 Mar 2014 5525

Obiectivul e promovarea în Liga a IV-a Echipa de fotbal din Mihai Viteazu va juca pe gazon olandez

02 Oct 2013 2136

A readus fotbalul la viaţă Un tânăr de 23 de ani investeşte 10.000 de euro într-o echipă de Liga a V-a

07 Sep 2013 5645

Claudiu Palaz, atac la poliţie şi parchet La bilanţul IPJ, în loc să aud despre succese împotriva mafiei locale, aud aceleaşi raportări, cu aceleaşi „realizări”

31 Jan 2012 1882

"Băieţelul meu arată ca un dracuşor". Află de ce a ajuns să semene cu un demon la numai 5 ani

27 Sep 2011 1020

ReplicaAtenţie turişti! Leagăne depăşite şi uzate în staţiunile de pe litoral

13 Jun 2011 766