Coarnele, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura

  • Coarnele se pot consuma proaspete sau pot fi folosite la obținerea sucurilor naturale, a siropurilor, compoturilor, marmeladelor sau chiar a lichiorului( cornată) și a vinului.
  • Cornul este benefic prin aproape tot ceea ce produce, dar modul în care sunt combinate toate acestea este esențial.


De la fluorescențele galben-aurii, care dau farmec hotarului dintre iarnă și primăvară, până la bogata recolată de coarne vișinii, cu care ne răsfață în zilele brumate ale lui octombrie, încântătorul arbust de corn are un farmec aparte.


Scoarța, fructele și frunzele sale sunt folosite ca leac de sute de ani. Afecțiunile digestive se tratează cel mai greu pe cale anturală, având în vedere sensibilitatea acestui aspect anatomic. Cornul este benefic prin aproape tot ceea ce produce, dar modul în care sunt combinate toate acestea este esențial. În primul rând este foarte important, ca atât funzele cât și fructele să fie foarte corect uscate, iar scoarța nu se curăță niciodată de pe corn înainte de căderea frunzelor, scrie autorea Mariana Borloveanu, în cartea sa intitulată Leacuri mănăstirești.


Coarnele se pot consuma proaspete sau pot fi folosite la obținerea sucurilor naturale, a siropurilor, compoturilor, marmeladelor sau chiar a lichiorului( cornată) și a vinului. Fructele proaspete, chiar și cele foarte coapte, sunt dulci acrișoare, astringente și acidulate. Consumate în cantități mici, imedfiat după recoltare, acestea sunt foare sănătoase, având deosebite efecte tonic și răcoritoare. Cornatele au aceleași proprietăți și uscate, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura. Ele se usucă la soare, după care se păstrează în locuri bine aerisite.


De frumusețea și bogăția cornului ne putem bucura în trei anpotimpuri, iar locurile care ne dăruiesc acest privilegiu încep la lizierele pădurilor din zonele deluroase, ajungând chiar până la câmpie, ceea ce ne face să afirmăm că acest arbust are o mare plasticitate ecologică. Cornele comțin cantități importante de vitamina C (acid ascorbic) , de la 40 mg până la 130-140 mg la 100 g de fructe, sporindu-le astfel calitățile nutritive și terapeutice.


Sursa foto: wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la coarnele de ren puse pe mașină! Poliția a făcut anunțul

16 Dec 2023 1931

Arme deținute illegal și braconaj, în județul Galați

06 Oct 2023 1104

„Cineva trebuie să ia taurul de coarne“ Hagi vorbește despre necesitatea „Legii pentru România“. „Cred că noi suntem cu colacul acum“

09 Jul 2022 1429

Centrulnatura.ro Coarnele, de ajutor în stările de oboseală cronică. Unde găsim coarnele de pădure în zona Dobrogea

29 Oct 2021 3041

Revista presei locale

04 Jul 2016 2453

Descoperire arheologică la Callatis

29 Oct 2015 2015

Sănătate Coarnele, utile în tratarea afecţiunilor digestive

15 Sep 2015 2097

Fără căruţe, noaptea, prin Băneasa!

28 Aug 2015 2046

Banc Doamna deputat la fermă

21 Feb 2015 1492

Bancul zilei Distracţie la alegere

21 Oct 2014 1727

Editorial Ce-a mai rămas nedat din Constanţa?

07 Jul 2014 1925

Coarnele, rol în vindecarea rănilor ulceroase

05 Jul 2014 5480