Consumul excesiv de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar, arată un nou studiu

  • Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o pot produce celulele sistemului imunitar, împiedicându-le să funcţioneze normal, potrivit unui nou studiu, informează Agerpres.


Consumul în exces de sodiu a fost legat anterior de multe probleme diferite ale organismului, între care hipertensiunea arterială şi un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac şi boli de rinichi, potrivit publicaţiei Live Science.

„Desigur, primul lucru la care vă gândiţi este riscul cardiovascular'', a spus co-autorul studiului Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia, potrivit unui comunicat.
 
Dacă sarea perturbă funcţionarea imunitară pentru o perioadă lungă de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune în organism, a adăugat sursa citată.

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că în termen de trei ore de la expunerea la concentraţii mari de sare, celulele imune produceau mai puţină energie. Ei au efectuat apoi mai multe experimente pe oameni; într-unul, participanţii, bărbaţi sănătoşi au luat zilnic suplimente de sare de 6.000 de miligrame - de aproape trei ori faţă de cantitatea recomandată - timp de două săptămâni. Într-un alt experiment, un grup de participanţi au mâncat o pizza întreagă de la un restaurant italian.

S-a descoperit că, după ce au mâncat pizza, care conţinea 10.000 mg de sare, mitocondriile participanţilor au produs mai puţină energie. Dar acest efect nu a fost de lungă durată; la opt ore după ce aceștia au mâncat pizza, analizele de sânge au arătat că mitocondriile lor funcţionau din nou normal.

„Este un lucru bun'', a declarat Dominik Müller, profesor la Centrul Max Delbrück de Medicină Moleculară din Asociaţia Helmholtz şi Centrul de Cercetări Experimentale şi Clinice din Berlin.


Cu toate acestea, nu este clar dacă mitocondriile sunt afectate pe termen lung atunci când o persoană are în mod constant o dietă bogată în sare, potrivit comunicatului. Cercetătorii speră să înţeleagă dacă sarea poate avea impact asupra altor celule, deoarece mitocondriile există în aproape fiecare celulă din corp. Constatările au fost publicate pe 28 aprilie în revista Circulation.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drumuri Județene Constanța SA caută firmă de unde să cumpere sare pentru material antiderapant

05 Mar 2024 430

#ConstanțaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 9. Creșterea lunii se simte din ce în ce mai mult

18 Feb 2024 638

Au răsunat colinde în sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța

20 Dec 2023 743

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1383

Armistițiul Hamas - Israel sare în aer Atac armat cu mai mulți morți într-o colonie evreiască din Ierusalim

30 Nov 2023 696

Atenție la masa de 1 decembrie! La mulți ani, România fără E-uri, zahăr și sare în exces!

30 Nov 2023 852

George Simion, liderul AUR, sare în apărarea Elenei Lasconi, după ce USR i-a retras sprijinul la europarlamentare. Ce a declarat acesta

05 Nov 2023 1187

Calendar Ortodox 28 octombrie 2023. Iată ce sfinți sunt celebrați sâmbătă

28 Oct 2023 1160

Editorial Drogurile, în centrul atenției. Cum se va termina?

24 Sep 2023 928

Editorial Când pasiunea pentru sport sare peste toate obstacolele

22 Sep 2023 1464

Retragere produse Snacksuri contaminate cu aflatoxină, rechemate! Unde se vindeau în Constanța?

14 Jun 2023 1263

Ziua 2 Grill Fest! Vremea bună a scos din casă mii de constănțeni și turiști (GALERIE FOTO)

01 May 2023 1416

Noapte sfântă pentru comunitatea musulmană

17 Apr 2023 1406

Drob de miel pentru masa de Paște. Rețeta savuroasă pas cu pas

14 Apr 2023 1112

Cum preparăm o Pască delicioasă. Ce ingrediente sunt necesare

13 Apr 2023 1151