Sanatate

Cu siguranţă nu ştiai asta despre cătină! Află cât e de periculoasă!

Fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente polivitamine naturale. Arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi.
 
Acest aliaj de substanţe vitale ajută sistemul imunitar să ţină bolile departe de noi. Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc. Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac.
 
Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.
 
Pe lângă multiplele indicaţiile terapeutice există şi o parte negativă, care de cele mai multe ori este necunoscută sau neglijată. Ca orice medicament de sinteză, plantele medicinale au efecte secundare, contraindicaţii, pot provoca complicaţii atunci când nu se respectă doza. E bine de ştiut că folosirea plantelor nu este complet inofensivă, e necesar să se respecte strict dozele şi termenii. Depăşirea acestora provoacă deseori diferite dereglări în funcţionarea echilibrată a organismului.
 
Atenţie! Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbaţi, cătina albă poate provoaca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul, care se află în cantităţi mari în catina albă, poate provocă alergie.
 
Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenţie deosebită. Se recomandă consultarea doctorului pediatru şi cunoştinţe aprofundate de fitoterapie.
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii au aprobat bugetul judeţului şi pe cele ale instituţiilor subordonate Horia Ţuţuianu a anunţat că 2019 va fi un an al investiţiilor în sănătate

20 Apr 2019 648

DSP și DSVSA Constanța anunță controale drastice înainte de Paște și 1 mai

17 Apr 2019 477

Zilierii sunt buni de plată! Dacă vor să fie asiguraţi, trebuie să scoată bani din buzunar

15 Apr 2019 403

Editorial Cum ne obligă sistemul sanitar să ne îmbolnăvim programat. Ce variante avem în caz de boală

15 Apr 2019 706

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, internat în spital din cauza unor probleme de sănătate. În ce stare este acesta

10 Apr 2019 411

Lista vaccinurilor fără contribuții trimestriale de la direcțiile de specialitate, aprobată de Ministerul Sănătății (document)

10 Apr 2019 193

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

09 Apr 2019 236

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a fost chemată în instanţă. Iată motivul!

04 Apr 2019 524

Anchetă epidemiologică după ce o elevă a Liceului Pedagogic s-a îmbolnăvit de TBC. Zeci de copii au intrat în contact cu tânăra

29 Mar 2019 495

Declaraţie de avere - Silviana Roxana Zărnescu, consilier la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța (document)

20 Mar 2019 1129

Declaraţie de avere - Agora Zană, referent la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

19 Mar 2019 1262

Declaraţie de avere - Mihaela Vrînceanu, director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

18 Mar 2019 1377

Caisele previn apariția bolilor la nivelul sistemului digestiv și chiar apariția cancerului de colon

18 Mar 2019 322

Morcovul, ideal în rețetele de post. Ce beneficii are

16 Mar 2019 338

Declaraţie de avere - Gheorghe Untea, consilier la Casa de Asigurări de Sănătate (document)

16 Mar 2019 594