Sanatate

​De ce este bine să consumaţi roşii? Fac minuni pentru sănătate

Roşiile sunt o foarte bună sursă de vitamina C şi alţi antioxidanţi şi ajută la combaterea formării de radicali liberi cunoscuţi sub altă formă drept una dintre cauzele principale ale dezvotării celulelor cancerigene.

Astfel, licopenul a fost legat de prevenirea cancerului de prostată în mai multe studii, iar dietele bogate în beta-caroten pot juca un rol protector împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard de Sănătate Publică, la departamentul de nutriţie.
Conform csid.ro, consumul de beta-caroten s-a dovedit a avea o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon la populaţia japoneză. Aportul mare de fibre din fructe şi legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unele studii au aratat că persoanele care au diete bogate în rosii pot avea un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, în special cancerul de prostată, plămân şi stomac.
Totodată, studiile au aratăt că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri mai mici de glucoză în sânge, în timp ce persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 le poate fi îmbunătăţit nivelul de zahăr din sânge, lipidele şi nivelul de insulină. O cană cu roşii cherry oferă aproximativ 2 grame de fibre.

Consumul de alimente care sunt bogate în conţinut de apă şi fibre – aşa cum sunt şi roşiile - pot ajuta la restaurarea hidratării şi pot promova mişcările regulate ale intestinului.
Nu în ultimul rând roşiile sunt o sursă bogată de licopen, luteină şi beta-caroten – antioxidanţi puternici care şi-au dovedit eficienţa în protejarea ochilor împotriva deteriorării induse de lumină asociată cu dezvoltarea de cataractă. Un studiu recent a constatat faptul că persoanele cu aportul alimentar ridicat de luteină şi zeaxantină (ambele carotenoide găsite în roşii) au avut o reducere de până la 35% a riscului de a dezvolta boli de ochi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consumând zilnic roșii putem preveni atacul de cord și atacul cerebral

15 Jan 2019 118

Fisticul este indicat pentru copii în perioada de creștere

09 Jan 2019 206

lauraadamache.ro Oua la cuptor cu macrou si rosii

08 Nov 2018 391

Fructele de cocăz roșu, un stimulent digestiv

23 Oct 2018 266

lauraadamache.ro Bulgur cu rosii si macrou

09 Oct 2018 399

lauraadamache.ro Supa crema de rosii cu busuioc si parmezan

08 Oct 2018 433

Se amenajează un mini-parc la Pavilionul Expoziţional. 155 de tei, platani şi stejari roşii vor fi plantaţi în această toamnă (document)

04 Sep 2018 2491

FC Viitorul joacă luni cu Dinamo în Liga 1 Gică Hagi - „Va fi din nou un meci frumos“ (galerie foto + video)

11 Aug 2018 774