De ce nu e bine să pui lămâie în ceaiul fierbinte

  • Medicii atrag atenţia că atunci când este adăugată în băuturile fierbinţi, precum ceaiul, lămâia își pierde efectul antioxidant.
  • Vitamina C este esențială pentru întărirea sistemului imunitar.


Specialiștii afirmă că nu e bine să pui lămâie în ceaiul fierbinte.
Medicii atrag atenţia că atunci când este adăugată în băuturile fierbinţi, precum ceaiul, lămâia își pierde efectul antioxidant, ceea ce înseamnă că, în astfel de condiții, nivelul de vitamina C care ajunge în corp este egal cu zero.


Vitamina C este esențială pentru întărirea sistemului imunitar, însă pentru a beneficia de toate proprietățile acesteia, este nevoie de respectarea anumitor reguli, scrie antena3.ro.


Spre exemplu, medicii atrag atenţia că atunci când este adăugată în băuturile fierbinţi, precum ceaiul, lămâia își pierde efectul antioxidant, ceea ce înseamnă că, în astfel de condiții, nivelul de vitamina C care ajunge în corp este egal cu zero.


Cum să beneficiem de toate avantajele vitaminei C? Ferind-o de căldură! Am avut zilele astea privilegiul să stau de vorbă cu un farmacist de excepție. Și am profitat, punând întrebări despre o mulțime de substanțe și nutrienți, cu dorința de a găsi noutăți și remedii eficiente pentru sănătate. În cursul după-amiezii, cu ocazia ceaiului de la ora 5, am primit o avertizare neașteptată legată de banala felie de lămâie pe care voiam să o pun în ceașcă: “Atenție, mi-a spus domnul farmacist, la peste 60 grade acidul ascorbic se transformă în ascorbați și își pierde efectul benefic antioxidant.”


Fir-ar să fie, mi-am zis în gândul meu, păi 60 grade înseamnă doar încălzit, nici măcar fiert! Păi asta înseamnă “ADIO” vitamina C din toate fructele și legumele gătite. Va trebui să învățăm să le consumăm crude, să le ronțăim precum iepurașii. Și abia acum, când mi s-a confirmat cât e de sensibilă, văd necesitatea suplimentelelor cu vitamina C, de măcar 0,5g/zi, mai ales în perioadele în care avem nevoie de o imunitate crescută.



Iar veștile proaste nu se opresc aici. “Aceeași greșeală se face și cu mierea”, a continuat domnul farmacist, “încălzirea nu numai că distruge substanțele active, dar poate genera inclusiv compuși toxici”. Așa că ne place sau nu, trebuie să ținem seama de farmacologie dacă vrem să avem beneficii din nutriție. Și da, se confirmă faptul că nu toate produsele din alimentația noastră trebuie gătite/ preparate termic. Concluzia e clară și fără drept de apel: Natura ne-a făcut omnivori ca să putem mânca din toate, și animale și vegetale și crude și gătite. Asta înseamnă să mănânci sănătos!”, a scris medicul Mihaela Bilic, pe Facebook.



 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiile sucului de lămâie

18 Dec 2020 1601

Beneficiile consumului de lămâie

05 Dec 2020 1756

Andreea Bănică, despre lămâie în tratamentele de frumusețe

05 Nov 2020 1110

Lămâia ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă

19 Aug 2020 1838

Zeama de lămâie, benefică pentru organism

13 Jun 2020 1412

Pulberea de turmeric, remediu pentru pistrui

05 Mar 2020 737

Beneficiile uimitoare ale lămâiei. Acidul citric previne formarea pietrelor la rinichi

26 Feb 2020 795

Consumul de limonadă ajută la tratarea pietrelor la rinichi

21 Jan 2020 469

Beneficiile sucului de sfeclă roşie şi lămâie

02 Jan 2020 2845

Limonada, efect benefic în curățarea colonului

12 Dec 2019 384

Beneficiile consumului de lămâie

23 Nov 2019 828

Efectele uimitoare ale nucilor cu miere

13 Mar 2019 892

lauraadamache.ro Tarta cu crema de lamaie

10 Jan 2019 1074

lauraadamache.ro Biscuiti cu ricotta si lămâie

26 Dec 2018 1349

lauraadamache.ro Burger de legume cu maioneza

18 Oct 2018 863