Despre smochina indiană, fructul cactusului Opuntia ficus

Fructul cactusului Opuntia ficus, cunoscut şi sub numele de smochina indiană, chumbo sau "prickly pear", este cultivat în zona bazinului mediteraneean, în Orientul Mijlociu şi America de Sud. Fructul are o formă ovală, culoarea galben-verzuie sau roşu-orange, iar aroma sa este situată între cea a perelor şi a pepenelui. Este acoperit cu o coajă groasă, prevăzută cu ţepi. Miezul este bogat în seminţe şi se consumă în stare crudă, sub formă de suc, marmeladă, în salate de fructe sau sosuri.
 
Acest fruct asigură vitalitatea organismului, acţionează împotriva lipsei de energie şi la vindecarea unor afecţiuni ale pielii, ca pansament pe rănile deschise. Mucilagiile şi pectinele conţinute de smochina indiană protejează şi curăţă tractul intestinal, au efect benefic în colonul iritabil, diaree şi constipaţie. Datorită efectului antiinflamator şi de scădere a hiperacidităţii, aceste fructe sunt recomandate în tratarea gastritei şi ulcerului. În infecţia cu Helyobacter pylori, pectinele contribuie la eliminarea bacteriilor din intestine. Fructele induc o stare de saţietate, scad apetitul, ajutând astfel la scăderea în greutate, şi detoxifică ficatul.
 
De asemenea, menţin un nivel optim al glicemiei şi lipidelor din sânge, fiind recomandate diabeticilor. Ele pot preveni neuropatia diabetică, tonifică celulele pancreasului, ameliorează producţia de insulină şi cresc sensibilitatea la insulină a celulelor, stimulând pătrunderea glucozei din sânge în celule. Fibrele şi vitamina B3 din aceste fructe ajută la îndepărtarea excesului de grăsimi şi la metabolizarea surplusului de acizi biliari. Aceste fructe sunt indicate în ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral şi insuficienţă circulatorie periferică.                                                                                  
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.