Sanatate

Epidemie de gripă 2019 Creşele şi grădiniţele riscă să fie închise dacă numărul de îmbolnăviri este prea mare

Ministerul Sănătăţii a informat Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă. Sorina Pintea anunţă că este posibil să fie declarată epidemie naţională de săptămâna viitoare. Totuşi, DSP Constanţa are drept de hotărâre dacă este cazul să fie închise creşele, grădiniţele sau şcolile din pricina unui număr ridicat de îmbolnăviri.
 
„Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţara. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare,  odată cu reluarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, înainte de acest weekend.
 
Totuşi, Sorina Pintea a făcut şi precizări cu referire la cazul celor 85 de copii gripaţi de la creşele din Bucureşti. Astfel, direcţiile de sănătate publică sunt cele care, în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene, sunt factori decizionali cu privire la închiderea şcolilor. Astfel, cotidianul ZIUA de Constanţa a contactat Direcţia de Sănătate Publică Constanţa pentru a vedea care este situaţia îmbolnăvirilor în rândul preşcolarilor şi dacă se ia în calcul de săptămâna viitoare să fie închise anumite unităţi de învăţământ. Totuşi, Constanţa se află pe al doilea loc la nivel naţional în rândul îmbolnăvirilor confirmate în urma analizelor, iar două persoane au decedat în judeţul nostru.
 
Până la încheierea ediţiei, nu a fost primit răspunsul oficial de la DSP Constanţa, urmând ca să fie comunicat de îndată ce îl avem.
 
După cum preciza şi ministrul Sănătăţii, dacă un număr de 20% din preşcolari sunt absenţi pe motiv de boală, se poate lua hotărârea ca unitatea să fie închisă, dar nu mai mult de cinci zile lucrătoare. Măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecuta, la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada următoare. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitată se vor aplica punctual.
 
De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie şi centralizate de direcţiile de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.
 
„Este îmbucurător că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 
Recomandăm populaţiei să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
•        Respectarea etichetei tuşei şi strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul parţii interne a articulaţiei cotului);
•        Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
•        Continuarea vaccinării antigripale
În funcţie de situaţia epidemiologică,  unităţile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, declarații despre evenimentul din Săpoca

19 Aug 2019 407

Ministrul sănătății va ancheta la fața locului carnagiul produs azi-noapte la spitalul de boli mintale din Buzău

18 Aug 2019 664

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, mesaj cu ocazia împlinirii a 113 ani de la înfiinţarea Ambulanţei

28 Jul 2019 611

Astăzi, 28 iulie, Ziua Naţională a Ambulanţei (galerie foto+video)

28 Jul 2019 1062

De la Ministerul Sănătăţii citire, arma împotriva infecţiilor nosocomiale „Spălatul pe mâini”!

24 Jul 2019 753

Sorina Pintea Raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA

22 Jul 2019 491

Problemele sistemului informatic au creat mari neplăceri utilizatorilor cardurilor de sănătate

18 Jul 2019 318

Ce spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre atacurile cibernetice din spitale

20 Jun 2019 796

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea susține că posturile nu sunt blocate în sistemul sanitar

12 Jun 2019 482

Tragedie. Un medic a decedat în timpul gărzii din cauza extenuării. Ce a declarat ministrul Sănătății

08 Jun 2019 743

Ce spune ministrul Sorina Pintea despre Răzvan Vulcănescu, care a preluat temporar atribuţiile de preşedinte al CNAS

03 Jun 2019 557

Ce a declarat ministrul Sănătății despre pacientul decedat după ce ambulanța a rămas împotmolită în noroi

25 May 2019 582

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, compară spitalele din România cu cele din străinătate. Ce diferențe a constatat

22 May 2019 317

Ce spune ministrul Sănătății despre alimentele care le sunt oferite copiilor în grădinițe

22 May 2019 410

Anunţul făcut de ministrul sănătăţii. Cu ce aparat va fi dotat Spitalul Judeţean Constanţa şi la ce foloseşte

22 May 2019 1155