Este tehnologia 5G pericoloasă pentru sănătate? Iată ce spun experții

Tehnologia wireless 5G se extinde încet la nivelul întregului glob, iar multe agenții și organizații guvernamentale susțin că nu există motive de alarmare cu privire la efectele pe care le au undele de radiofrecvență asupra sănătății. Totuși, unii experți nu sunt de acord cu aceste afirmații, astfel încât se ridică multiple întrebări cu privire la riscurile pentru sănătate ale acestei noi tehnologii.

Ce este tehnologia 5G și de ce este mai bună?

 
Termenul 5G se referă la a cincea generație de tehnologie mobilă. Această generație promite îmbunătățiri semnificative cu privire la navigare, streaming, viteza de descărcare și conectivitate. Astfel, tehnologia 5G ar putea reprezenta un lucru pozitiv pentru societatea actuală, deoarece aceasta este din ce în ce mai axată pe tehnologie.
 
Ca și în cazul tehnologiilor anterioare, rețelele 5G se bazează pe semnale transmise de unde radio. Acestea fac parte din spectrul electromagnetic și sunt transmise între antene speciale și telefoanele mobile. Tehnologia 5G utilizează unde cu o frecvență mai ridicată decât tehnologiile anterioare, permițând dispozitivelor conectate la internet să beneficieze de o viteză mult mai bună. Totuși, undele radio folosite parcurg distanțe mai scurte prin spațiile urbane, astfel încât sunt necesare mai multe emițătoare, acestea fiind montate pe stâlpi, mai aproape de nivelul solului.
 

Care sunt preocupările?

 
Radiația electromagnetică folosită de toate tehnologiile de telefonie mobilă a determinat unii oameni să se îngrijoreze cu privire la creșterea riscurilor pentru sănătate, inclusiv dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.
 
Radiația electromagnetică există ca un spectru de lungimi de undă și frecvențe diferite și are ca rezultat câmpul electromagnetic. Liniile electrice funcționează între 50 si 60 Hz, aceste valori fiind regăsite la capătul inferior al spectrului. Aceste unde de frecvență joasă, împreună cu undele radio, microundele, radiațiile infraroșii, lumina vizibilă și unele dintre undele spectrului ultraviolet alcătuiesc radiația neionizantă. La valori mai mari radiațiile devin ionizante (raze X, raze gamma) și au capacitatea de a utiliza suficientă energie pentru a distruge moleculele organismului uman, provocând daune semnificative.
 
Dispozitivele mobile emit unde cu frecvențe reduse, iar problema riscurilor pentru sănătate este într-o dezbatere continuă. Astfel,în 2014, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu s-au stabilit efecte adverse asupra sănătății care să fie cauzate de utilizarea telefonului mobil. Cu toate acestea, OMS și alte structuri competente au clasificat toate radiațiile produse de semnalele mobile ca fiind posibil cancerigene. Nu există o certitudine cu privire la riscul de apariție a cancerului, deoarece nu există dovezi concludente. Consumul de legume murate și utilizarea de pudră de talc sunt clasificate ca având acelasi nivel de risc.
 
Deși unele studii ar putea indica o posibilitate statistică de creștere a riscului de cancer, dovezile nu sunt suficient de convingătoare pentru a lansa anumite acțiuni preventive. Cu toate acestea, există un număr crescut de oameni de știință și medici care au solicitat conducerii Uniunii Europene să oprească lansarea tehnologiei 5G.
 

Tehnologia 5G nu implică radiații ionizante

 
Undele folosite de rețelele de telefonie mobilă nu sunt ionizante, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a rupe ADN-ul și pentru a provoca deteriorări celulare. Cu cât spectrul electromagnetic este mai mare (cu mult peste frecvențele utilizate de telefoanele mobile), cu atât există riscuri mai mari și mai clare pentru sănătate, mai ales când expunerea este îndelungată.
 
Trebuie cunoscut faptul că razele ultraviolete ale soarelui se încadrează în categoria de radiații dăunatoare și cu potențial ridicat de a produce cancer. De asemenea, radiografiile medicale includ expunerea la radiații X și radiații gamma, astfel încât există risc de efecte dăunătoare la nivelul organismului. Din aceste motive se recomandă limitarea expunerii la aceste radiații.

 
Oamenii sunt îngrijorați în mod clar în ceea ce privește riscul de cancer asociat utilizării tehnologiei 5G, dar este crucial să se rețină că radiațiile asociate sunt chiar mai mici decât cele produse de lumina zilei. De asemenea, nu există dovezi concludente care să susțină că telefoanele mobile sau rețelele wireless au provocat probleme de sănătate.
 

Limitele expunerii

 

Guvernul britanic a afirmat că există posibilitatea ca expunerea la radiații să fie ușor mai mare atunci când se adaugă tehnologia 5G la rețeaua existentă. Cu toate acestea, expunerea generală va rămâne scăzută.
Conform specialiștilor din domeniu, frecvențele asociate semnalelor 5G se află în banda neionizantă a spectrului electromagnetic, astfel încât sunt considerate a fi cu mult sub valorile considerate dăunătoare.
 
De asemenea, cercetătorii Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că expunerea la radiații electromagnetice de tip 5G nu pare să aibă consecințe asupra sănătății, cel puțin nu unele cunoscute.
 
Pentru persoanele care trăiesc în zonele dens populate, nu există nici un mod de evitare a radiațiilor 5G. Totuși, specialiștii recomandă limitarea timpului petrecut pe dispozitivele mobile, mai ales în cazul copiilor și adolescenților.
 
De asemenea, chiar dacă momentan nu s-au înregistrat efecte negative asupra sănătății umane în ceea ce privește expunerea la tehnologia 5G, experții încă realizează studii cu privire la acest subiect. Astfel, doar timpul va arăta care sunt adevaratele efectele ale acestei noi tehnologii.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.