Fructele de cocăz roșu, un stimulent digestiv

Ciorchinii de bobițe mici, roșii și parfumate, apreciați încă din Evul Mediu pentru calitățile terapeutice, recomandați în tratamentul diferitelor afecțiuni digestive, fac din coacăzul roșu o sursă de vitamine și minerale deloc neglijabilă pe parcursul întregii veri, scrie Agerpres.ro.

Pentru uz medicinal se culeg fructele și frunzele, din care se prepară infuzie, decoct, tinctură sau se poate obține un extract fluid.
Primăvara devreme se pot recolta mugurii de coacăz, iar după prelucrarea fructelor mature se rețin semințele.
Substanțele active importante din fructele și din frunzele de coacăz sunt:  vitamina C, în cantitate foarte mare, provitamina A, complexul B (B1, B2, B6), vitamina PP, proteine, acizi organici, săruri minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc), flavonoizi, pectine, taninuri, ulei esențial, pectină și emulsină. 
  
În tradiția populară coacazele se folosesc pentru prepararea de compoturi, dulceață, siropuri, marmeladă, prăjituri. Prin fermentare se prepară un vin tonic.
Fructele au  proprietăți depurative, de stimulent digestiv, antireumatice, antiinfecțioase și cicatrizante.
În special sucul obținut din aceste fructe este un excelent depurativ, îndepărtând multe din reziduurile toxice din organism.
Frunzele au o mare capacitate diuretică, au acțiune antireumatică și efecte uricozurice, favorizând eliminarea purinelor și a acidului uric.

Sursa foto: Agerpres.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.