Ghiozdanul şi scolioza

Din ce în ce mai mulţi copii suferă de scolioză. Majoritatea părinţilor dau vina pe ghiozdanul greu sau pe statul la calculator mult timp, însă din următoarele rânduri aflăm că scolioza poate fi provocată de transportul unui ghiozdan foarte greu, este doar un mit, transmis din generaţie în generaţie.

Scolioza este o afecţiune a coloanei vertebrale care este deviată într-o parte. În general, aceste devieri au forma literei S. “Nu orice afecţiune a coloanei este scolioză”, afirmă specialiştii. În aproximativ 85 % din cazuri motivele apariţiei scoliozei sunt necunoscute. În această situaţie sunt scoliozele idiopatice ale şcolarului şi adolescentului, care se manifestă după vârsta de 8 ani.

Coloana vertebrală, de fapt spatele, este cel care susţine întreaga greutate a părţii superioare a corpului. Ea este cea care permite copilului să meargă, să alerge sau să practice sporturi. Dacă analizezi cu atenţie spatele copilului vei observa ca acesta nu este perfect plat, neted, ci ca are curburi atât în zona gatului, cât şi cea a spatelui inferior. Însă coloana trebuie să fie dreaptă în zona de mijloc a spatelui. Dacă suferă deformaţii exista riscul apariţiei scoliozei.

În copilărie şi adolescenţa scolioza, în general, nu cauzează simptome şi nu este evidentă până când deformarea coloanei vertebrale nu devine severă. Ea poate fi prima dată percepută de către părinţi care observa că îmbrăcămintea copilului nu sta drept sau tivurile sunt inegale. Coloana copilului poate arăta cocoşată iar coastele pot fi proeminente în afară.
Copilul cu scolioza:
- un umăr poate părea mai înalt decât celalalt
- un şold poate părea mai înalt decât celalalt
- capul copilului nu este centrat pe corpul său
- un omoplat poate fi mai proeminent decât celalalt
- coastele sunt mai ridicate pe o parte când copilul se apleacă în faţă din talie
- linia taliei poate fi mai plata pe o parte.

Tratamentul scoliozei

În procesul de tratare, rolul important îl au: medicul de recuperare medicală, asistentul BFT, kinetoterapeutul, fizioterapeutul, ortopedul, medicul pediatru şi maseurul, ei fiind cei care pun diagnosticul şi tratează această afecţiune.
Fizioterapia vine în ajutorul pacientului cu formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante, antiinflamatorii, pregătind pacientul pentru tratarea scoliozei prin kinetoterapie (gimnastica medicală).

Formele de curenţi folosiţi în fizioterapie în cazul scoliozelor au ca efect o mai bună efectuare a exerciţiilor făcute în sala de kinetoterapie, deoarece pacientul intră cu un alt tonus muscular, coloana este pregătită în prealabil. Există forme de curenţi care ajută coloana vertebrală prin efectele pe care le crează: antialgice (eliminarea durerii), decontracturante (contracturile musculare sunt combătute, indiferent dacă au la origine afecţiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea funcţionarii receptorilor din muşchii responsabili cu reglarea tonusului muscular), miorelaxante (favorizează relaxarea musculara, tratează spasticităţii musculare), tonifiant (întărirea musculaturii spatelui).


După efectuarea a cel puţin 10 şedinţe de fizioterapie pacientul este pregătit să intre în sala de kinetoterapie. În cazul unei scolioze mai severe, se impune intervenţia chirurgicală pentru a preveni o agravare a curburii coloanei, pentru a stabiliza coloana şi pentru a împiedica unirea vertebrelor între ele. O scolioză trebuie operată atunci când măsurătorile indică o curbură mai mare de 45 – 50 grade. În cazul acestor curburi, corsetul, fizioterapia şi kinetorapia sunt depăşite ca şi mijloace de tratament.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Voceaconstantei.ro Ghiozdanul şi scolioza

25 Sep 2016 2568