Lansarea proiectului „CONSTANȚA spune NU Hepatitei C”. Cum vor fi testați gratuit locuitorii din zonele de risc

  • 5.000 de români vor fi testați până la finele lunii iunie 2021
  • Campania „CONSTANȚA spune NU Hepatitei C”, lansată pe 9 aprilie, la Universitatea Ovidius
  • „Este un proiect care se aliniează la proiectul României și a OMS de eliminare Hepatitei virale C până în anul 2030”
 
5.000 de români vor fi testați până la finele lunii iunie 2021 pentru depistarea virusului hepatic C, în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii gratuite de testare organizate în județul Constanța.
 
Campania „CONSTANȚA spune NU Hepatitei C”, lansată la Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în parteneriat cu Asociația Gastroenterologia Tomitană și APT-C pe data de 9 aprilie 2021, se adresează populației cu vârstă de peste 18 ani care prezintă factori de risc pentru infecția cu virusul hepatic C.
 
Proiectul va cuprinde angajați din cadrul unităților industriale din Portul Constanța și populația din comunitățile rurale din județul Constanța (comunele Cogealac, Mereni, Negru Vodă) prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Testarea se va face prin teste rapide de diagnostic, atât testele cât și materialele consumabile și de protecție necesare efectuării testării fiind distribuite gratuit în cabinetele medicale din unitățile industriale parte din proiect și în cabinetele medicilor de familie.
 
De asemenea, alături de teste vor fi disponibile și materiale educaționale-informative de consiliere în vederea îndrumării către medicii specialiști din cadrul Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța pentru continuarea investigațiilor și stabilirea oportunității includerii în tratament.
 
Prin acest proiect organizatorii își propun:
• să creștem rata de informare a populației și de conștientizare cu privire la importanța testării pentru hepatita C
• asigurarea accesului populației din județul Constanța la testarea rapidă și gratuită, precum și accesul imediat la evaluare și tratament al persoanelor depistate pozitiv pentru infecția cu virusul hepatitic C (VHC)
• susținerea eforturilor României de aliniere la obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitelor virale, respectiv hepatita C până în 2030.
 
Prezenți la eveniment au fost prof. dr. Eugen Dumitru, profesor de gastroenterologie și medicină internă, șeful Clinicii de Gastroenterologie a SCJU, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, prof. dr. Ioan Tofolean, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, conf. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius, dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
 

„Este un proiect care se aliniează la proiectul României și a OMS de eliminare Hepatitei virale C până în anul 2030. Acest mare proiect începe cu proiecte mai mici, de microeliminare regională. Ne îndreptăm către aglomerări atât urbane, pe astea le găsim în unități industriale mari, cum ar fi Portul Constanța, dar și localitățile rurale, care se află la o mare distanță de centrele medicale, universitare. O să vedeți localități de la zeci de kilometri de Constanța. Studiile arată că acolo este o prevalență mare cu infecție cu virus C. Proiectul nostru vine în întâmpinarea lor. Noi deplasăm acolo cadre medicale sanitare și teste gratuite, se adresează tuturor, și punem la dispoziție o continuare a proiectului prin completarea testelor de hepatită C cu investigații mai deosebite și chiar cu tratament efectuat chiar în centrul medical. Dedicăm persoane, cu programare rapidă, în termen scurt de la depistare.
 
Unul dintre obiective este să înrolăm într-o bază de date toate persoanele, atât cele depistate pozitiv, cât și cele depistate negativ cu factorii lor de risc, pentru că la un moment dat să cunoaștem caracteristicile epidemiologice ale populației Constanța. Suntem o populație variată, cu naționalități diverse, cu cea mai mare diversitate genetică, și atunci avem particularități de viață, de alimentație, de obieceiuri și probabil aceste caracteristicie sunt cunoscute. Alături de registrele din celelalte județe va duce la o cunoaștere mai bună.

 
Noi, din clinica de gastro am făcut un studiu, dar este un studiu vechi din anii 2000, am mersl a centrul de transfuzii, acolo unde toate persoanele sunt testate. Este vorba de incidența la persoane sănătoase, de vârstă medie, cele care donează sânge. Acolo incidența a fost de 3,5 la sută cazuri depistate pozitiv. În media pe țară era undeva la 3 la sută. Eram un pic mai mult decât media pe țară”, a spus dr. Eugen Dumitru.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spanac contaminat cu hepatita A, retras din magazine. Iată unde se găsea în Constanța

03 Nov 2022 3299

Ministerul Sănătăţii a semnat contractul pentru livrarea a 130.000 de doze de vaccin hepatitic B. Când vor ajunge în România

12 Oct 2022 1057

Autorităţile sanitare anchetează 8 cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută la copii. Câte cazuri au fost raportate în întreaga lume

07 May 2022 1107

Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Anunțul reprezentanților IC Fundeni

02 May 2022 1371

Noile cazuri de hepatită infantilă acută înregistrate în Europa, asociate cu infecţia cu un adenovirus

27 Apr 2022 1609

ECDC Aproape 200 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută au fost confirmate la copii, la nivel mondial

26 Apr 2022 1290

Ministerul Sănătății O fetiță de 5 ani din România, diagnosticată cu hepatită acută severă

25 Apr 2022 4262

Hepatită de origine necunoscută la copii. Au fost depistate cazuri în cinci ţări europene

19 Apr 2022 1467

Reprezentanții CNAS au anunțat că din această lună este asigurat tratamentul pentru hepatita C

04 Feb 2022 1526

ZIUA LIVE. Ce hepatite se pot trata. Dosarul se face direct la medic!

19 Oct 2021 3342

Universitatea „Ovidius” din Constanța marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale

28 Jul 2021 1405

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Tema din acest an, „Hepatita nu poate aștepta”

28 Jul 2021 1361

Ministerul Sănătății, despre vaccinul anti-tuberculoză BCG și vaccinul împotriva hepatitei de tip B

07 Jul 2021 1667

Vor avea sau nu românii minivacanță de 1 iunie? Ce spune ministrul Muncii, Raluca Turcan

22 May 2021 3409

Maraton de vaccinare anti COVID-19 în Portul Tomis din Constanța (galerie foto)

22 May 2021 2583