Legume în care se ascund proteine de cea mai bună calitate

  • Alimentele de origine animală, precum carnea şi ouăle, conţin proteine de cea mai bună calitate pentru organism şi esenţiale pentru viaţă.
 
Proteinele sunt esențiale în meniul nostru zilnic. Deși cele de origine animală sunt mai bune ca cele de origine vegetală, medicii ne sfătuiesc să consumăm zilnic de cea mai bună calitate.
 
Alimentele de origine animală, precum carnea şi ouăle, conţin proteine de cea mai bună calitate pentru organism şi esenţiale pentru viaţă.
 
„Dacă ar fi să ne imaginăm proteinele, am putea spune că sunt ca nişte blocuri construite din cărămizi, iar fiecare cărămidă reprezintă un aminoacid. Sunt doar 20 de cărămizi diferite, însă fiecare bloc este construit din cel puţin 300. Dintre cei 20 de aminoacizi, nouă sunt consideraţi esenţiali pentru că nu pot fi «fabricaţi» de către organism, sursa lor rămânând alimentaţia echilibrată. Utilizarea unui singur aliment vegetal ca sursă de proteină nu poate susţine creşterea şi dezvoltarea organismului. Cu alte cuvinte, dacă mâncăm doar fasole ca sursă de proteine, nu ne vom procura toţi aminoacizii esenţiali organismului“, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, scrie antena3.ro.
 

Proporţia dintre aminoacizii esenţiali şi cei neesenţiali asigură calitatea alimentului

 
”Se consideră că proteinele de origine animală au o calitate mai bună comparativ cu cele vegetale. Dacă luăm în considerare biodisponibilitatea şi digestibilitatea lor, din nou cele de origine animală câştigă. Însă, cum oamenii consumă proteine din numeroase surse, calitatea şi digestibilitatea nu sunt motive de îngrijorare” a mai adăugat medicul.
 

Oul, sursă bună de proteine

 
Oul este foarte nutritiv. Banalul aliment are şi o proporţie ideală între proteine, lipide şi carbohidraţi, vitamine şi minerale. Proteinele de bună calitate se găsesc în principal în albuş, care înglobează în el toţi aminoacizii esenţiali, în timp ce grăsimile se găsesc în gălbenuş. Oul este şi o sursă bună de vitamine, respectiv B2 şi B3 – în albuş, şi A, D, B6, K, E şi B12 – în gălbenuş.
 

Meniu vegetarian echilibrat

 
Mic-dejun: pâine integrală cu avocado, seminţe de dovleac, ardei gras, clementine.
Prânz: mâncare de linte şi măsline, o salată din frunze (spanac, salată verde, rucola) cu nuci, portocale şi o lingură de ulei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vrei să amenajezi o grădină de legume? Primăria Agigea, județul Constanța lansează licitație pentru concesionarea unui teren

19 Apr 2024 136

Descoperă bucătăria în aer liber. Ghidul simplu al grătarului tradițional

13 Apr 2024 475

UPDATE. Știri Constanța Incendiu la o mașină pe varianta Ovidiu. Au fost alertați pompierii (VIDEO)

09 Feb 2024 1302

Controale ale ANPC la principalii furnizori de legume-fructe ai marilor lanțuri de magazine din România (GALERIE FOTO)

12 Jan 2024 753

Licitații Constanța Achiziție de aproximativ un milion de lei făcută de Sanatoriul Balnear de Recuperare Mangalia (DOCUMENT)

09 Jan 2024 999

Meniu special de Revelion pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2023 1494

Firme Constanța Schimbări în afacerea Legume Dobrogene SRL!

16 Dec 2023 865

ANPC Un magazin Mega Image din capitală, amendat cu 140.000 lei, pentru deficiențe la fructe-legume. Iată ce nereguli au fost constatate (FOTO)

01 Dec 2023 912

În județul Constanța Săptămâna legumelor și fructelor donate, la Liceul Teoretic Murfatlar (FOTO)

30 Nov 2023 805

Insolvențe Constanța! Dosarul Adivin 95 SRL, „supermarketul familiei tale“, amânat pentru luna octombrie 2023

11 Sep 2023 1174

Voluntarii de la Asociația „Suflete Deschise” au urmat îndemnul Domnului Hristos în pragul sărbătorii Sf. Maria

14 Aug 2023 1136

Firme Constanța O firmă specializată în comerțul cu legume și fructe a fost înființată la Ostrov

18 Jul 2023 1152

Incendiu pe varianta Ovidiu, zona Târgului de legume-fructe! (FOTO+VIDEO)

16 Jul 2023 2948

Toma Socolescu, arhitectul cu lucrări realizate în Medgidia și Ovidiu

09 Jul 2023 1340

Licitații Tulcea Horeca Equipment București și Belfix Distribuiție Ilfov livrează echipamente de bucătărie Direcției Generale Protecția Copilului Tulcea (DOCUMENT)

23 Jun 2023 1058