Leuşteanul, popular în bucătăria românească

Un condiment popular în bucătăria românească, leuşteanul, membru al familiei pătrunjelului, conţine substanţe benefice pentru sănătate – vitamine, zinc, fier, ulei volatil, quercitin, care favorizează secreţia de insulină şi îmbunătăţeşte activitatea mai multor enzime din corp.
Folosit sub formă de ceai, infuzie sau condiment, leuşteanul are acţiuni antiinflamatorii, antibacteriane, antiparazitare, antivirale şi antifungice. De asemenea, are puternice proprietăţi expectorante, contribuind la eliminarea flegmei din sistemul pulmonar.
 
Printre beneficiile leuşteanului se numără eliminarea toxinelor din organism, întărirea sistemului imunitar, reducerea frebrei, reglarea menstruaţiei şi tratarea mâncărimilor şi a rănilor. Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, este potrivit pentru tratarea unor afecţiuni precum cistita şi artrita. Băut înainte de masă, ceaiul de leuştean stimulează pofta de mâncare şi favorizează digestia. De menţionat este că leuşteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii şi în cantităţi moderate în timpul alăptării.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Leuşteanul reduce stresul

27 Oct 2014 1636

Ce proprietăți benefice are leușteanu

30 Mar 2014 3360