csid.ro Lintea, un aliment bogat în antioxidanţi, minerale şi acid folic



Lintea câştigă din nou teren în bucătăria europeană, ca urmare a interesului crescând acordat de consumatori alimentaţiei sănătoase.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care lintea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră: este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat, în amestec cu orez şi legume alcătuieşte un meniu vegetarian bogat în proteine şi sărac în grăsimi şi are un conţinut excepţional de fibre alimentare.

Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, după cum indică frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau străini de cultivarea lintei. Se pare că lintea era cultivată chiar în vestitele grădini suspendate ale Babilonului, în secolul al VIII-lea î.H. Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, însă aici lintea era văzută ca alimentul săracilor. De altfel, despre noii îmbogăţiţi ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază.

Beneficiile oferite de linte

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.

La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.

Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.

Articolul integral îl puteți citi pe csid.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 644

DNA Constanța Dosarul SOCEP amânat la Curtea de Apel Constanța!

26 Jan 2024 920

Șantaj la SOCEP? Dosarul fostului director Daniel Linteș, amânat pentru la anul

04 Nov 2023 1133

Daniel Linteş, fostul director al SOCEP, acuzat de șantaj! Apelul dosarului amânat pentru ​noiembrie 2023. Prima instanță a încetat procesul penal

17 Sep 2023 902

IGPR InfotraficJudețul Argeș-Trafic reluat dirijat pe DN 7

13 Sep 2023 435

IGPR Infotrafic Trafic blocat pe DN 7

13 Sep 2023 408

IGPR InfotraficCirculație întreruptă pe DN 7

03 Mar 2023 582

Fostul director al unui operator portuar, trimis în judecată de DNA Constanța! Apelul, în septembrie

08 Feb 2023 2405

Procurorii, nemulțumiți! DNA Constanța, reacție oficială după ce tribunalul a încetat procesul penal pornit împotriva lui Daniel Linteş, fostul director SOCEP

10 Jan 2023 2086

Prescripţie Tribunalul Constanța a încetat procesul penal împotriva lui Daniel Linteş, fostul director al SOCEP

28 Dec 2022 1462

Judecătorii amână pentru a 9-a oară pronunțarea în dosarul fostului director SOCEP!

24 Dec 2022 1841

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 21 decembrie 2022

22 Dec 2022 1885

IGPR InfotraficJudețul Argeș -Lucrări de reparații

27 Oct 2022 840

Fostul director general al SOCEP, trimis în judecată de DNA Constanța! Când se va pronunța tribunalul

15 Oct 2022 3972

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe fostul director general al SOCEP! Pronunțarea, amânată din nou

19 Aug 2022 1800