Managerul SCJU, Cătălin Grasa, a explicat „Problemele erau identificate, dar nesoluţionate“. Secţiile de la Policlinica 2 vor fi inaugurate până la finele lui 2018

Secţii noi vor fi deschise în curând la Spitalul Judeţean Constanţa, vorbind aici de Policlinica 2. Începând de săptămâna viitoare, amplul proiect, care s-a întins pe aproximativ doi ani, se apropie de sfârşit, problemele întâmpinate pe parcurs fiind rezolvate pe rând de către managementul spitalului.
 
Astfel, secţia de imagistică va fi deschisă în luna decembrie a acestui an, laboratorul va deveni operaţional în această lună, iar secţia de balneofizioterapie o să fie inaugurată chiar la începutul săptămânii viitoare. Planningul familial este deja operaţional, iar mii de pacienţi au trecut pragul secţiei până în prezent, după cum a explicat managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Cătălin Grasa, în exclusivitate pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
„La Ambulatoriul 2 - Policlinica 2 se cunoaşte foarte bine acel proiect de reabilitare pe mai multe linii, şi anume pe imagistică, pe parte de laborator, pe parte de balneofizioterapie şi de planning familial. Una singură a fost operaţională imediat - este vorba de planningul familial. Avem un număr destul de mare de pacienţi, circa 7-8.000 de pacienţi, dacă nu mai mult. Sunt utilizate şi ecografe pentru a le face ecografii femeilor care se presupune că sunt investigate şi tratate pentru infertilitate. Vizavi de ceea ce se întâmplă cu celelalte trei obiective, pot să vă spun următoarele: vorbim de o clădire care fost reabilitată, a avut mari probleme legate de hidroizolaţie şi de partea de canalizare, astfel încât subsolul a fost inundat foarte mult timp. A tras după sine probleme legate de umiditate şi chiar inundaţii la nivelul demisolului, unde sunt echipamentele de imagistică. Cel mai afectat a fost computerul tomograf. Infiltraţiile cele mai mari erau unde este echipamentul cel mai scump”, a punctat Cătălin Grasa.

„Am fost nevoiţi să facem expertize şi am identificat problemele”

Problemele nu reprezentau o noutate pentru nimeni, apa care se infiltra în subsolul policlinicii a afectat computerul tomograf, cât şi tot ce înseamnă interior. Nu vorbim aici doar de apă de ploaie, ci şi de apă de canal.
 
„Problemele, în cea mai mare parte, erau cunoscute. Aveau fotografii, problemele erau identificate, dar nesoluţionate. Am fost nevoiţi să ne axăm pe mai multe linii. Una dintre cele mai importante era dacă cunoaştem exact problema cu hidroizolaţia. Această clădire făcea parte dintr-un ansamblu mai mare de clădiri, adică fostul Spital Municipal. Dezafectarea unor clădiri, care o să trebuiască la începutul anului viitorul, implica şi sistemul de canalizare, care nu a fost închis. Atunci, tot ce însemna ploaie, tot ce însemna refulare din canalizare se ducea în subsolul acestei clădiri. Am fost nevoiţi să facem expertize şi am identificat problemele. Încercăm să le şi soluţionăm cu eforturi şi timp în spate. Începe iarna acum”, a explicat managerul unităţii spitaliceşti.
 
Partea bună pentru Secţia de Radiologie este că demersurile birocratice sunt pe final, autorizarea de funcţionare, aprobată de DSP, venind chiar înainte de interviul cu managerul spitalului.
 
„În acest moment am avut o discuţie cu doctorul Baz. Doar ce a venit cu autorizarea de funcţionare şi aprobată de DSP, necesară în dosarul pentru CNCAN de a deţine şi a utiliza echipamentul de radiologie fixă şi pentru mamograf. Vor deveni operaţionale undeva în decembrie”, a adăugat Grasa.

Computerul tomograf a suferit deteriorări de la infiltraţiile de apă

Computerul tomograf care a fost afectat de infiltraţiile de la policlinică o să fie reparat şi va deveni operaţional în cel mai scurt timp, asta după ce demisolul de la clădire va fi reabilitat.
 
„Totodată, au venit piesele pentru repararea CT-ului, care a suferit mai multe deteriorări, ce s-a soldat cu evaluarea făcută de cei de la Siemens. Trebuie schimbate anumite piese pentru a deveni funcţional. În egală măsură, noi acolo trebuie să schimbăm multe şi să încercăm o hidroizolare pe interior, ca pe viitor să putem oferi un spaţiu apt pentru un act medical cu echipamente de acest tip”, a mai spus Cătălin Grasa.
 
Şi cum drumul spre finalizarea proiectului este plin de piedici, un aspect de care s-a lovit managerul spitalului a fost legat de puterea curentului electric din clădire. La data de 1 noiembrie a devenit operaţional transformatorul montat în vară pentru creşterea eficienţei energetice de la policlinică, asta după ce documentele au fost depuse la finalul anului 2016.
 

„Un alt element important, de care nu s-a ţinut cont iniţial, era puterea curentului acelei clădiri. Toate echipamentele, în special CT-ul, sunt mari consumatoare de energie. Nimeni nu luase în considerare că ne trebuie şi o putere echivalentă. Pot spune cu bucurie, dar şi cu tristeţe, în acelaşi timp, că acum, pe 1 noiembrie, am primit de la distribuitorul de curent documentul potrivit căruia trebuie să devină operaţional transformatorul montat astă-vară. Noi am depus actele pe finele lui 2016”, a spus Cătălin Grasa.

Două secţii vor fi inaugurate luna aceasta

Laboratorul o să fie funcţional în această lună, iar primii pacienţi care vor avea analizele făcute la secţia menţionată sunt cei de la Dermatologie.
 
„Pe partea de laborator, sperăm ca undeva în noiembrie să devină funcţional, şi primii pacienţi - am luat ca secţie exterioară Dermatologia . să poată beneficia de analizele acestui laborator, care e la Policlinica 2. Nu este un laborator de capacitate mare, dar va deveni operaţional. Prima dată vom face pe pacienţii din spital, şi dacă o să avem autorizarea, putem să facem şi tip ambulatoriu. Lucrăm doar pe partea internă, scutind timp esenţial pentru acest proiect”, a explicat managerul.

 
Cea mai frumoasă surpriză pentru pacienţi este cea legată de secţia de balneofizioterapie, care va fi inaugurată săptămâna care va urma, după cum promite managerul spitalului. „Ajungem şi la balneofizioterapie, unde, săptămâna viitoare deschidem activitatea medicală”, a spus Cătălin Grasa.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CJ Constanța Se modifică structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

26 Mar 2024 513

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 441

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța cumpără oxigen medical lichid. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

06 Mar 2024 608

Cel mai nou şi performant sistem de chirurgie robotică a genunchiului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

21 Feb 2024 736

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1358

UPDATE Atac cibernetic masiv în spitalele din țară! Sunt afectate Spitalul Județean Constanța și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu" Constanța

12 Feb 2024 1447

Averea și interesele Marietei Stași, membru supleant în CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 646

Declarații de avere Enache Bucovală, de la Bueno Comp SRL, membru CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 927

Declarații de avere Constanța Valerica Constantin, director financiar contabil la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“, averea și interesele (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 858

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la ora bilanțului! Peste 76.000 de pacienți tratați în 2023

10 Jan 2024 650

Tragedie A murit eleva grav rănită după prăbușirea internatului de la Odorheiu Secuiesc

09 Jan 2024 846

SCJU Constanța 15 bebeluși s-au născut în prima zi din anul 2024!

03 Jan 2024 837

Trei tineri răniți într-un accident rutier în județul Sibiu

02 Jan 2024 806

LIVE TEXT CJ Constanța prezintă activitatea directorilor din cadrul aparatului de specialitate

19 Dec 2023 930

Licitații publice. Snow Clean, afaceri cu bani publici Compania unuia dintre administratorii de la Drumuri Județene SA a dat lovitura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța! (DOCUMENT)

15 Dec 2023 1723