Manualul pentru examenul de rezidențiat este plin de greșeli - foto

Studenții la Medicină din Iași au reclamat că manualele din care au învățat pentru examenul de rezidențiat au fost pline de greșeli. De la „dereglări de cunoștință” la inventarea unei noi clase clase de medicamente: „beta blocanți de canale de Calciu”, tinerii spun că au învățat după două volume care au fost aprobate de Ministerul Sănătății, dar care conțineau erori grave, transmite Digi24.
 

Anul acesta tinerii medici, au avut de învățat din cele două volume ale „Compendiului de specialități medico-chirurgicale – util pentru intrare în rezidențiat” apărute la începutul anului 2016 la Editura Medicală. Cele două volume au primit avizul Ministerului Sănătății și apar în bibliografia recomandată de Minister pentru examenul de rezidențiat de pe site-ul oficial al instituției pentru acest examen rezidentiat.ms.ro.
 
Însă, studenții spun că cele două volume au „nenumărate erori ale clasificărilor folosite în mod obișnuit, ale tabelelor și scorurilor de gravitate, conținând chiar și abateri totale de la modul în care sunt utilizate anumite date în sistemul medical”.
 
Câteva dintre erorile semnalate de tineri:
  •   recomandarea lavajului gastric cu „apă de la robinet”

 
  •  erori grave pentru parametrii care apreciază grosimea pereților inimii
  •  factorul de „nevroză” (în loc de necroză) tumorală
 
 
 
  •  „manifestări respiratorii la nivel bucal, perianal sau piele”
  •  „semestrul” II de sarcina, în loc de trimestrul II
 
  • erori ale dozelor (confuzii grave între miligrame, nanograme și micrograme);
  • recomandarea de administrare a nitroglicerinei în doză de 40 mg/minut, în contextul în care doza letală este de estimată între 200 si 1200 mg;
  • recomandarea de a administra copiilor 40 de grame de fier pe zi
  • erori ale clasificărilor care încadrează pacienții cu risc major de deces
  • „reducerea fracției de excreție” (în loc de ejecție)
  • „dereglări de cunoștință”
  • invenția unei noi clase de medicamente: ,,beta blocanți de canale de Calciu”
 
Studenții la Medicină au sesizat toate aceste greșeli pe grupurile lor private de Facebook. Inițial s-a vehiculat ideea de a trimite o editurii o sesizare pentru a corecta cele două volume, însă tinerii spun că și-au asumat să preia informațiile de acolo, știind că pe baza acestor două cărți se vor face grilele pentru examen. Studenții au susținut examenul de rezidențiat la data de 20 noiembrie.
 
Președintele Ligii Studenților, Silvian-Emanuel Man, a declarat că asociațiile studenților la Medicină nu s-au mobilizat să rezolve această chestiune, motiv pentru care și-au asumat-o ei. Liga Studenților a trimis o adresă către Ministerul Sănătății și acum așteaptă un răspuns.
 

„Prin perpetuarea tehnicilor de fraudare a examenelor în timpul celor șase ani de facultate, fără ca universitățile să ia vreo măsură pentru stoparea corupției, și prin organizarea dezastruoasă a examenului de intrare în rezidențiat riscăm pe de o parte să trimitem în sistemul de sănătate tineri nepregătiți și dezorientați, capabili să comită acte de malpraxis, iar pe de cealaltă parte lăsăm anual mii de tineri absolvenți fără un loc de muncă, aceștia luând drumul străinătății, deși nevoia de personal în România este acută”, a spus tânărul, potrivit digi24.ro.

 
De asemenea, studenții au mai reclamat faptul că nu au știut data concursului decât foarte târziu, deoarece data organizării examenului a depins de organizarea alegerilor parlamentare. Participanții nu au știut cu certitudine dacă examenul va fi pe 20 sau pe 27 noiembrie, până la anunțarea datei alegerilor parlamentare, adică pe data de 31 august, cu aproape trei luni înainte de examen.
 

Viitorii medici au mai spus că au aflat metodologia de examen abia cu o lună înainte de organizarea concursului național.
 
„Cel mai grav, instrucțiunile pentru participanți nu clarifică în totalitate ce fapte pot fi sancționate cu eliminarea din concurs și care este procedura standard de eliminare a unui candidat, dar în schimb metodologia reglementează cu lux de amanunte modul de prindere a părului, cum trebuie ambalată mâncarea candidaților, eliminarea etichetelor de pe sticlele de apă plată sau faptul că este interzisă purtarea la mână a unui ceas, chiar și mecanic, de către concurenți”, a transmis Liga Studenților într-un comunicat.

 

sursa foto: Facebook/Digi24
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Hârșova, județul Constanța angajează medic specialist medicină generală

02 Mar 2024 513

Rafila, anunț de ultim moment despre memorandumurile pentru concursurile privind posturile vacante din sănătate

04 Jan 2024 945

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila Aproximativ 4.000 de medici au terminat rezidenţiatul; să găsim o soluţie pentru deblocarea posturilor din Sănătate

03 Jan 2024 644

Anunț important al Ministerului Sănătății! Ce se întâmplă cu posturile rămase neocupate în sesiunea de rezidențiat din noiembrie 2023

14 Dec 2023 736

Ministerul Sănătății Punctajul minim de promovare la concursul de intrare în rezidențiat este 60% din punctajul maxim realizat

21 Nov 2023 919

Ministerul Sănătății Rezidențiatul intră în linie dreaptă. Concursul se va desfășura în șase centre universitare

17 Nov 2023 710

Rezidențiat 2023. Repartiția candidaților în sesiunea extraordinară suplimentară, la final

23 May 2023 1665

Rezidențiat 2023. Ministerul Sănătătății anunță când va avea loc repartiția candidaților care au promovat

21 May 2023 1601

Sesiune extraordinară a concursului de intrare în rezidențiat în domeniul medicină

12 May 2023 930

Patru medici, condamnați într-un dosar al DNA!

17 Mar 2023 5479

Ministerul Sănătății va organiza o nouă sesiune de rezidențiat în luna mai. Câte locuri au rămas neocupate

17 Jan 2023 1601

DSP Constanța a anunțat când vor fi repartizați medicii rezidenți pe clinici și pe coordonatori

08 Dec 2022 1958

Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat

26 Nov 2022 1230

Ministerul Sănătății Concursul de Rezidențiat 2022 a intrat în linie dreaptă! Examenul se va desfășura în șase centre universitare medicale

19 Nov 2022 1187

Sesiunea 20 noiembrie 2022 Admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie. Ministerul Sănătății anunță metodologia

12 Oct 2022 1249