23 Dec, 2017 00:00
1986
Ana-Maria VOICU
Mărarul conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea omului. Frunzele și semințele acestei mirodenii au ulei volatil cu un conțin de până la 60% - carvona (un antioxidant puternic care se mai găsește și în frunzele de dafin și în semințele de chimen), substanțe minerale - potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier și vitamine A, B și C.
Mărarul mărunțit sau mărarul uscat este folosit în aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor și supelor de legume, în prepararea deverselor mâncăruri cu cartofi, a brânzeturilor din soia (tofu cu mărar), a omletelor, a droburilor din soia, linte sau năut.
Mărarul stimulează digestia și reglează metabolismul: consumul acestei plante aromatice are ca efect benefic combaterea balonărilor. Pentru afecțiunile stomacului este indicat consumul de tinctură de mărar sau de ceai din semințe uscate de mărar ( 5-8 g de semințe de mărar la 1 l apă clocotită și după 5 – 10 minute de infuzare se lasă la răcit; se bea câte o cană după o oră de la servirea meselor principale ale zilei).
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: