Mihaela Bilic Mini conservele, un „accesoriu” la modă când vine vorba de alimentație sănătoasă



Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă, printr-o postare pe pagina de Facebook, o poșetă „accesorizată” cu mini conserve ce poate deveni „chiar și o armă de apărare… că tot vrem femei puternice, independente și bine hrănite

„Ce cară femeile în poșetă? se întreabă mereu bărbații, cu un amestec de curiozitate și ironie? Adevărul e că poșeta unei femei este mai ceva ca Peștera lui Ali-Baba, poți să găsești în ea cele mai surprinzătoare și atipice lucruri… de care însă avem mare nevoie! Și dacă până acum poșeta a avut chiar și rol de trusă de prim ajutor sau kit de bricolaj, aflați că mai nou poșeta ține loc de cămară! Da, nu râdeți, ultima fiță în materie de nutriție este să ai mereu la îndemână o mini conservă.

Ești la cură de slăbire și salata pe care ți-ai comandat-o e un munte de frunze verzi? Nicio problemă, adaugi peste ea o conservă de năut și masa devine echilibrată și hrănitoare. Cauți o sursă practică de fibre, minerale și vitamine? 3 linguri de fasole neagră fiartă bine la aburi acoperă necesarul zilnic. Vrei să elimini glutenul din dietă și nu ai o garnitură potrivită pentru carnea la grătar? Conserva de quinoa e partenerul perfect. Chef de o gustare sănătoasă, fără zahăr și multe calorii? Boabele de porumb dulce sunt pe placul oricui.

Cu toții știm ce importante sunt leguminoasele într-o alimentație echilibrată, mai grav este că în practică uităm să le includem în dietă. Bunicii noștri n-au aflat de la nutriționiști că e bine să mănânci leguminoase măcar de 2 ori pe săptămână, pe ei nevoia i-a învățat să mănânce fasole mai des decât carne. Nici vegani nu e nevoie să devenim ca să fim sănătoși, esențial e să alternam sursele de proteine animale cu cele vegetale.

Mie-mi place să spun că leguminoasele sunt un produs “2 în 1”: au proteine hrănitoare (ca în carne/pește/ou), dar și carbohidrați care dau energie, similar cu cereale/pâine/paste. Avantajul este că nu conțin gluten și au indice glicemic mic (amidonul din compoziția lor se absoarbe lent în sânge).

Înainte spuneam că fasolea e „carnea săracului”. Însă carnea nu are fibre, în timp ce toate aceste boabe sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și minerale…deci o „extra-carne”!

Dacă sunteți mai catolici decât Papa veți spune că proteinele vegetale sunt incomplete, de calitate inferioară, față de proteinele animale. De acord, dar și pentru asta avem o soluție: asocierea dintre cereale și leguminoase acoperă tot spectrul de aminoacizi esențiali. Adică? Mâncăm fasole cu porumb sau năut cu quinoa și avem un meniu vegetarian complet echilibrat.

V-ați dori să mâncați mai des leguminoase, dar e complicat să le gătiți? Varianta în conservă este practică și ușor de folosit. În plus boabele sunt atât de bine fierte încât nici probleme de balonare nu o să aveți. Și la capitolul risipă alimentară conservele sunt soluția ideală pentru a găti mai puține porții, altfel trebuie să fierbi un cazan de fasole și să mănânci din el o săptămână întreagă. Unde mai pui că o conservă poate fi păstrată timp îndelungat și e ușor de transportat.

Așa că dragele mele, vă recomand să includeți acest „accesoriu” în poșeta voastră. Fie că sunteți la birou sau la restaurant, aveți la îndemână o completare hrănitoare pentru orice preparat culinar.


Nu se știe niciodată cum rămâi blocat în lift sau faci ore suplimentare, soluția de supraviețuire e întotdeauna cu voi. Iar la nevoie o poșetă “accesorizată” cu mini conserve poate deveni chiar și o armă de apărare… că tot ne vrem femei puternice, independente și bine hrănite!”, scrie medicul nutriționist pe Facebook. 

Sursa foto: unsplash/ Edgar Castrejon
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandarea să bem doi litri de lichid pe zi, adevăr sau mit? Ce spune nutriționista Bilic

01 Apr 2024 980

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 991

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 951

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 965

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 707

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 875

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1453

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 1003

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 1007

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3222

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1285

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1499

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2768

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1266

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1416