Mihaela Bilic „Ne place mâncarea românească. Mai ales când ne este și adusă la ușă“

 
După ani de zile în care ne-am lăsat seduși de tot felul de preparate exotice/de pe alte meleaguri, se pare că ne întoarcem la bucătăria românească. Cel puțin asta au constatat cei care lucrează în industria alimentară și HoReCa: o creștere cu 20% a vânzărilor de produse tradiționale. Se vede treaba că ne-am săturat de mâncare italienească sau chinezească și mi s-a făcut iar poftă de ciorbe, sarmale și papanași.
 
 
 
Tendința este una îmbucurătoare nimic nu ne satisface mai bine decât preparatele cu care au crescut și generațiile de români dinaintea noastră. În plus ingredientele locale fac o chimie bună cu profilul nostru genetic, adică ne aduc și plăcere și sănătate. Înafară de faptul că trebuie să ne modernizăm puțin metodele de gătire și să renunțăm la prăjeala în exces, sosurile cu rântaș și uleiul de floarea-soarelui din belșug, bucătăria românească este gustoasă și sănătoasă, scrie medicul Miahela Bilic pe pagina ei de socializare.
 
 
 
Avem o mulțime de preparate care respectă alcătuirea unei farfurii ideale și combină produse din toate cele 3 categorii de nutrienti: glucide, proteine lipide. Indiferent că vorbim de supe, ciorbe, tocănițe, sarmale sau ardei umpluți, merită lăudat faptul că ele aduc laolaltă carnea, legumele și făinoasele (orez, cartofi, fasole etc) în proporții optime. Apoi nu trebuie uitat că sunt gătite sănătos, adică fiert/înăbușit/la cuptor.
 
 
 
Dacă introducem mai des în meniu peștele (saramură, nu prăjit) și nu uităm de mămăligă, ghiveci călugăresc, urzici și ciorbă de lobodă, putem face din bucătăria românească un exemplu pentru Europa. Cu o condiție: sa avem cine să ne gătească!?
 
 

Pentru că o altă constatare, de data asta îngrijorătoare, a industriei de profil este că au crescut comenzile de mâncare și home-delivery cu 300%. Și segmentul de ready-meal, adică mâncarea gata gătită pe care o poți cumpăra de la supermarket, are o creștere spectaculoasă. Cu alte cuvinte am început să mâncăm românește, doar că de gătit ne gătesc alții.

 

Indiferent că e vorba de lipsă de timp, nepricepere sau doar comoditate, tendința prezentă este, fără niciun dubiu, consumul de mâncare gata gătită și livrată direct la ușă.

 
Probabil că tinerii consideră gătitul ca pe ceva complicat și costisitor, altfel nu văd de ce ar avea încredere mai multă în bucătari de la restaurant sau de la supermarket. Culmea e că mâncarea gătită acasă ar costa nici jumătate din preț, ți-ar da satisfacția că știi ce ai pus în oală/cratiță și ar însemna, pentru toți membrii familiei, un moment special petrecut împreună.
 
 
 
Însă haideți să fim realiști: bucătăreala nu-i pentru oricine și, indiferent cine a stat în bucătărie, este important de știut că mâncarea gătită este mai sănătoasă, mai echilibrată și mai hrănitoare decât produsele prelucrate/ambalate. Iar dacă există catering/ready-meal/restaurant unde să putem găsi ciorbă de lobodă sau urzici, nu pot decât să fiu fericită- altfel riscăm să nu le mai mâncăm niciodată
 
 

Așa că de dragul păstrării tradițiilor românești, cred că putem accepta compromisul de a-i lăsa pe alții să gătească în locul nostru. Iar dacă o fac și bine, merită cheltuiala, concluzioneză Mihaela Bilic.
 
 
 
 Sursa foto: Pexels
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 386

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 498

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 598

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 752

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 719

CNAS a înființat grupuri de lucru pentru optimizarea reglementărilor din domeniul asigurărilor sociale de sănătate

26 Feb 2024 540

A murit Mioara Roman!

23 Feb 2024 1249

Guvern 2.010 posturi vacante din sănătate vor putea fi ocupate prin concurs sau examen

22 Feb 2024 936

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța construiește un corp nou, cu destinația de investigații imagistice (DOCUMENT)

19 Feb 2024 738

LIVE TEXT Eveniment la Prefectura Constanța. Patru instituții la ora bilanțului (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

14 Feb 2024 1157

Artrita reumatoidă – o boală autoimună gravă care poate afecta întregul organism

14 Feb 2024 642

Declarații de avere Constanța Ariadna - Petronela Fildan, director medical la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, averea și interesele (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 992

Horoscop pentru luni, 12 februarie 2024. Pentru Leu, accentul zilei este reprezentat de segmentul financiar

12 Feb 2024 828

Spitalul din Hârșova, proces cu DSP Ialomița, legat de apa potabilă! La mijloc sunt mii de euro

08 Feb 2024 765