Ministrul Sănătăţii, detalii despre lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin PNRR

Medic, Imagine cu rol ilustrativ, Sursa : pexels
  • Lista spitalelor trebuie completată pentru a se ajunge la un echilibru.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, luni, la Ploieşti, că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care sunt judeţe cu patru obiective incluse în acea listă şi judeţe care nu au niciun obiectiv.

"Da, dar nu trebuie modificată, ea trebuie completată (lista spitalelor - n.red.). Este o diferenţă, a modifica înseamnă a scoate unele şi a introduce altele. Ştiţi bine că în PNRR noi avem un minim 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective cum a fost întocmită această listă de 49 - iniţial înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate, nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate, există multe alte obiective care au studii de fezabilitate - problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, (...) pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo, altele au patru. Totuşi trebuie să existe un echilibru din punctul acesta de vedere", a spus Rafila.

Ministrul a subliniat nevoia de acces al tuturor cetăţenilor din România la servicii de sănătate.

"De asemenea, vă aduc la cunoştinţă că sunt judeţe care deja au spitale regionale, trebuie, din cauza asta, să avem un acces al tuturor cetăţenilor din România la servicii de sănătate şi aşa că vom face această propunere de completare a acestei liste încât pe baza criteriilor obiective, să putem să alegem acele locaţii care îndeplinesc cerinţele legate de nevoia de servicii şi disponibilitatea personalului medical care să le şi ofere în aceste locaţii", a spus ministrul.

În context, el a precizat că, în urma unui apel făcut către consiliile judeţene şi primăriile de municipii din România, ministerul a primit o listă cu solicitări pentru circa 70 de unităţi sanitare care au deja studii de fezabilitate, urmând a se stabili care vor fi introduse în completare pe această listă.

Ministrul a oferit o serie de explicaţii referitoare la modul de alocare a sumelor, punctând că realizarea acestor obiective depinde de posibilităţile financiare ale autorităţilor locale care trebuie să asigure partea de cofinanţare.

"Şi mai este o chestiune pe care aş vrea să o lămuresc acum, este legată de modul de alocare a sumelor: există 1,1 miliarde de euro din care trebuie făcute cel puţin trei obiective de importanţă naţională sau regională, adică care cer mai multă finanţare, şi încă cel puţin 22 de obiective mai mici şi trebuie respectată şi această proporţie atunci când vor fi alese obiectivele care pot fi finanţate", a spus Rafila.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), semnat de România în 27 septembrie 2021, are în vedere la capitolul sănătate o listă lungă de 49 unităţi medicale eligibile pentru echipare şi/sau dotare, însă, în urma prioritizării făcute de autorităţile române, vor fi admise spre finanţare numai 25 dintre ele. Dintre cele 25 de sanitare, cel puţin trei proiecte vor fi finalizate prin noua Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).


Conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la cele 25 de unităţi se pot face investiţii în echipamente şi aparate medicale pentru infrastructura de sănătate nou construită, cum ar fi: paturi, unităţi de decontaminare, echipamente IT (cel puţin 70 de milioane EUR), cărucioare, defibrilatoare, pompe de perfuzie, fiziologice sisteme de monitorizare (inclusiv consolă centrală), sisteme de monitorizare fiziologică pentru îngrijirea acută, ventilatoare pentru unităţi de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru clădirile nou construite, însă acestea trebuie să respecte criterii legate de eficienţa energetică. 


Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Rafila, la Consiliul ministerial EPSCO - Secţiunea sănătate. Ce subiecte s-au aflat pe lista discuțiilor

14 Jun 2022 451

Alexandru Rafila, despre vaccinurile împotriva COVID- "Au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei"

07 Jun 2022 539

Forumul Național al Copiilor Introducerea cursurilor de Educație pentru Sănătate în școli, printre temele discutate

03 Jun 2022 517

Ordonanță de urgență pentru înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, adoptată

02 Jun 2022 519

România va primi aproximativ 2.000 de doze de vaccin împotriva "variolei maimuţei"

02 Jun 2022 710

Ministrul Sănătății propune introducerea Educaţiei pentru sănătate în şcoli de la 1 iunie 2022

01 Jun 2022 578

Întâlnire a ministrului Sănătății cu proiectanții spitalelor regionale din Cluj-Napoca și Iași

30 May 2022 825

Ministrul Sănătății „Încet, încet infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme“

14 May 2022 917

A fost prelungit acordul prin care copiii cu malformaţii congenitale cardiace sunt operaţi

19 Apr 2022 575

Ministrul Rafila „Au fost în decursul anului trecut momente în care Ministerul Sănătății putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri“

19 Apr 2022 598

Senatorul Remus Negoi (USR) îi cere ministrului Rafila să explice cum se implică în redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

11 Apr 2022 2066

Alexandru Rafila Personalul medical angajat pe perioada pandemiei va susține un examen pentru continuare activității (VIDEO)

07 Apr 2022 1077

Ministrul Sănătății. Politica prețurilor la medicamente trebuie revizuită

07 Apr 2022 560

Ministrul Sănătății Se caută cadru legal pentru distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu (VIDEO)

04 Apr 2022 954

Ministrul Sănătății „Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste“

02 Apr 2022 834