Modalități de creștere a densității osoase

Densitatea osoasă este o caracteristică importantă pentru starea generală de sănătate a unei persoane. Dacă oasele își diminuează densitatea, acestea au un risc mult mai mare de fracturare.
 
Densitatea osoasă se modifică în timp. De-a lungul copilăriei, adolescenței și a vârstei adulte, oamenii absorb nutrienți și minerale, câstigând forță și rezistență osoasă. Cu toate acestea, pe masură ce o persoană atinge vârsta de 30 de ani, masa osoasă devine maximă, ceea ce înseamnă că densitatea osoasă nu mai crește în mod natural.
 

Activitatea fizică adecvată
 

Studiile au demonstrat faptul că ridicarea de greutăți și antrenamentele de rezistență stimulează creșterea osoasă și menține structura osoasă existent. Beneficiile antrenamentelor de rezistență și a celor care implică ridicarea de greutăți includ:
- creșterea densității mineral-osoase;
- creșterea dimensiunilor osoase;
- reducerea inflamației;
- protejarea împotriva pierderilor osoase;
- creșterea masei musculare.
 

Creșterea aportului de legume

 
Legumele au un conținut scăzut de calorii și furnizează cantități crescute de vitamine, minerale și fibre. În cazul copiilor, consumul de legume, mai ales al celor verzi, ajută la stimularea creșterii osoase. În cazul adulților, legumele sunt ideale pentru menținerea densității și rezistenței osoase. De asemenea, cantitățile ridicate de polifenoli și potasiu din legume, ajută la reducerea riscului de degradare osoasă și de pierdere a calciului.
 

Creșterea aportului de produse ce conțin calciu

 
Calciul este elementul principal pentru sănătatea oaselor. Oasele se descompun și se reconstruiesc zilnic, iar un aport optim de calciu este absolut necesar în planul alimentar.
 
Iată câteva exemple de alimente bogate în calciu:

- lapte;
- brânzeturi;
iaurt;

- unele legume cu frunze verzi, precum varza kale;
- fasolea;
- sardinele.
 

Menținerea unei greutăți corporale optime

 
O greutate normal este esențială pentru a avea o densitate osoasă potrivită. Persoanele supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta boli osoase, deoarece excesul de greutate corporală supune oasele la un stres suplimentar.
Oamenii ar trebui să evite pierderea rapidă în greutate.
 
De asemenea, dietele extreme și care presupun un aport foarte mic de calorii, pot duce la numeroase probleme de sănătate, inclusiv pierderea densității osoase.
 

Consumul de alimente bogate în magneziu și zinc

 
Magneziul și zincul sunt minerale care oferă un sprijin important pentru sănătatea și densitatea oaselor. Magneziul ajută la activarea vitaminei D, facilitând astfel absorbția calciului. De asemenea, zincul face parte din structura osoasă și promovează creșterea oaselor. În plus, zincul ajută la prevenirea fracturilor.
 
Câteva alimente bogate în magneziu și zinc sunt reprezentate de:
- nuci;
- semințe;
- cereale integrale;
- leguminoase.
 

Oprirea fumatului și a consumului de alcool

 
Fumatul este un pericol cunoscut pentru sănătate. Multe persoane asociază fumatul cu cancerul pulmonar și cu problemele respiratorii. Cu toate acestea, fumatul poate provoca și boli osoase, inclusiv osteoporoza.
 
Astfel, pentru a sprijini o densitate osoasă sănătoasă, oamenii nu ar trebui să fumeze, mai ales în perioada adolescenței și imediat după.
Cu moderație, consumul de alcool nu afectează sănătatea osoasă. Totuși, consumul cronic de alcool poate duce la o absorbție deficitara a calciului, dar și la scăderea densității osoase.
 
Densitatea osoasă suferă modificări în timpul vieții unei persoane, dar își atinge apogeul pâna în vârstă de 30 de ani. Pentru a sprijini densitatea osoasă, este important ca oamenii să consume mult calciu, dar și vitamina D, proteine și legume. De asemenea, este foarte importanta evitarea unor obiceiuri nesănătoase, precum fumatul și consumul de alcool.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.