Efecte pozitive pentru organism Morcovul, aliatul sănătăţii

Morcovul se numără printre legumele cele mai calitative, atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere nutriţional. Conţinutul biochimic al morcovului este foarte diversificat, ceea ce explică multiplele efecte benefice în hrănirea întregului organism şi în menţinerea sănătăţii. Beneficiile sale pentru sănătate se datorează, în special, conţinutului bogat de carotenoide, dar şi a conţinutului de antioxidanţi. Această legumă este bogată în minerale, precum potasiu, fier, fosfor, calciu şi magneziu, în vitaminele A, B, C, K, PP, precum şi în glucide, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, streroli, acizi graşi (linoleic şi palmitic), aminoacizi şi daucarină, o substanţă cu puternice efecte vasodilatatoare la nivel cerebral.
 
Are efecte antianemice, cicatrizante, regenerante, calmante, antioxidante, detoxifiante, fluidifiante, datorită cărora permite sinteza vitaminei A, care, împreună cu vitamina D, este cea care intervine în creşterea şi fixarea minerală, ajută la eliminarea acidului uric din organism şi la scăderea colesterolului. Morcovul, de asemenea, este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei. El reglează tranzitul intestinal, combate diareea şi are o acţiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează şi cicatrizează.
 
Totodată, morcovul reduce glicemia, ajută la regenerarea globulelor roşii, scade colesterolul, previne şi combate arteroscleroza coronariană. În cazul afecţiunilor respiratorii, această legumă calmează crizele de tuse convulsivă, astm bronşic, bronşite cronice, răceală, răguşeală, pneumonie şi ajută la creşterea rezistenţei faţă de bacilul tuberculozei (Koch).
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de Avere Constanța Ramona Morcov Manolache, șef Serviciul Spații Verzi în cadrul Primăriei Municipiului Constanța deține două autoturisme (DOCUMENT)

24 Oct 2023 1060

GastroArt Ghiveci cu carne (rețetă interbelică)

05 Jun 2022 1427

GastroArt Ciorbă de pui (rețetă interbelică)

04 May 2022 1561

GastroArt Suppa (ciorba) de erburi – Rețetă din 1857

14 Feb 2022 1800

GastroArt Ciorbă țărănească (rețetă interbelică)

11 Feb 2022 1987

GastroArt Ciorbă de potroace (rețetă interbelică)

09 Feb 2022 2042

GastroArt Ciorbă de fasole (rețetă interbelică)

08 Feb 2022 1854

Meniu special de Revelion pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2021 3309

Morcovul reglează tranzitul intestinal

20 Apr 2021 2530

Alimente asemănătoare corpului uman, benefice pentru vedere și auz

21 Jan 2021 2807

Morcovul și numeroasele sale beneficii

06 Oct 2020 2914

Campanie de promovare a producătorilor agricoli, membri ai asociației „Poiana lui Ovidiu“, lansată de Primăria Ovidiu

02 Apr 2020 3778

Morcovul reglează tranzitul intestinal

07 Nov 2019 1416

Morcovul, ideal în rețetele de post. Ce beneficii are

16 Mar 2019 1601

lauraadamache.ro Salata de paste cu sardine

18 Aug 2018 2216