Nutriționista Mihaela Bilic Intoleranța la histamină, o belea!

Mihaela Bilic
  • Vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam?
  • Ceea ce pare o alergie alimentară, s-ar putea să fie intoleranta la histamină. 
 
Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism. Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe).
 
De unde provine histamina? O parte este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație. Toate produsele fermentate sau în conservă, mezelurile și brânzeturile, ciocolata și fructele oleaginoase, roșiile și căpșunile sunt bogate în histamina. În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia.
 
Care sunt cauzele intoleranței? Nivelul de histamina este crescut datorită unui deficit de enzimă DAO sau ca urmare a unui aport crescut de alimente bogate în histamina. Ce simptome apar? Intoleranta la histamina înseamnă o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism și se manifestă diferit în funcție de individ. De la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie, dermatita atopică, probleme respiratorii și edem.
 
Cum se tratează? Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamina. Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii. Dieta fără histamina este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele. Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțin proteine conțin automat și histamina. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamina crește. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos.
 
Din categoria produse lactate, toate brânzeturile fermentate, de la telemea la brânza cu mucegai și parmezan. La capitolul carne găsim toate mezelurile, cârnații, jambonul și salamurile, dar și carnea de vânat. Peștele în conservă sau afumat și fructele de mare trebuie evitate.
Urmează leguminoasele boabe, semințele, nucile și oleaginoasele. Oțetul, sosul de soia și tot ce este picant și condimentat se elimină. Nici fructele nu scapă, avem multă histamina în căpșuni, citrice, struguri, fructe de pădure, fructe exotice și avocado. La capitolul legume campioana este varza murată, urmată de roșii, spanac, vinete, măsline și sfeclă. Berea și vinul sunt și ele interzise, iar ciocolata completează această listă tristă.
 
Ce rămâne? Aproape nimic, intoleranța la histamină e o belea! Vestea bună este că dispare la fel de brusc cum a apărut, fără să știm prin ce mecanism. Stresul poate fi explicația.
 
Sursa text/foto Facebook/Mihaela Bilic
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandarea să bem doi litri de lichid pe zi, adevăr sau mit? Ce spune nutriționista Bilic

01 Apr 2024 993

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 1011

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 962

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 978

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 713

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 886

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1493

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 1012

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 1016

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3238

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1297

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1506

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2781

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1275

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1431