Pancreatita acută – un pericol mortal de sărbători!

Odată cu venirea sărbătorilor şi cu mesele tradiţionale româneşti încărcate de bucate o afecţiune periculoasă ne pândeşte din umbră. Este vorba de pancreatita acută, care îşi face apariţia din cauza meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm în această perioada, scrie avantaje.ro.
 
Această boală afectează unul dintre organele cu rol esențial în funcționarea corpului uman, respectiv pancreasul, şi poate determina decesul, dacă nu este tratată din timp şi corect.
 
Astfel, profilaxia și tratamentul în faze incipiente ne pot pune la adăpost de complicațiile grave ale acestei boli. Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucție a pancreasului și a țesuturilor din jurul său de către propriile enzime. 

Care sunt factorii de risc ce duc la pancretită acută? 

În perioada sărbătorilor, atât tubul digestiv cât și pancreasul sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice.
 
Aceste două cauze majore conduc la apariția pancreatitei acute: litiaza biliară şi consumul de alcoolul.

Litiaza biliară 

În cazul persoanelor care suferă de litiază biliară, adică au pietre la fiere, riscul de pancreatită este mare din cauza consumului de alimente grase, precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului.
 
“Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare și eliminarea pietrelor, care vor bloca canalul de vărsare a bilei și pancreasului în intestin. Astfel, se declanșează o cascadă de reacții chimice în interiorul pancreasului, care produce autodigestia glandei și a țesuturilor din jur.
 
În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicații enzimatice”, explică conf. dr. Ion Daniel, șeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgență din București.

Alcoolul 

Declanșează apariția bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului.
 
“Posibilitățile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatită acută de cauză biliară. Calculii se pot îndepărta printr-o endoscopie intervențională, care deblochează fluxul normal al bilei și al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilitățile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluție mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat, afirmă conf. dr. Ion Daniel.
 
Vestea bună este că aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau ușoare. Acestea se manifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului și iradiată în spate. Pot apărea și vărsături intense, repetate, precum și transpirații.
 

În acest caz, medicul chirurg ne sfătuiește să renunţăm la mâncare, pentru a da posibilitatea pancreasului să se refacă. Astfel, timp de 1-3 zile, pacientul va consuma doar apă plată, aceasta fiind o soluție foarte bună de a pune în repaos alimentar tubul digestiv și pancreasul.
 
Pentru durere, se poate lua un calmant, sau se poate pune o pungă cu gheață pe abdomen, pe locul dureros, care să amelioreze evoluția unui proces pancreatic. În cazul în care durerea nu dispare, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic.

 
Dacă pancreatita îmbracă o formă mai gravă, simptomele persistă, se agravează, sunt însoțite și de o distensie abdominală, o durere persistentă și practic, o stare de șoc manifestată prin hipotensiune, cu tendință de leșin, o reducere a debitului urinar și chiar apariția icterului.
 
”Formele grave de pancreatită necesită un regim de Terapie Intensivă sau chiar o intervenție chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima și a treia săptămână. Cei care trec de acest interval au șanse mai mari de supraviețuire și de evoluție fără complicații”, avertizează medicul chirurg.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 350

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 417

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 724

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 407

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 326

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1061

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 375

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 506

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 494

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 893

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 759

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 612

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 607

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 726

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 871