Pediatrul Mihai Craiu, despre hepatita misterioasă Sfaturi utile pentru părinţi „Să evităm supradozarea paracetamolului la copii“

Copil în timpul unor investigații medicale Foto Pixabay
  • Hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii poate fi ţinută la distanţă prin spălarea corectă a mâinilor după frecventarea locurilor publice.
 
Avertismentul a fost lansat de unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România. Dr. Mihai Craiu a postat un mesaj cu sfaturi utile pentru părinţi, pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii.

iată ce spune medicul Mihai Craiu!

„Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii?

In primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...
Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății ) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces...

Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția...

OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri 

Ce putem face?

Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale 

Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.
Panica și automedicația sigur nu ajută...”

Ministerul Sănătății confirmă faptul că un copil de 5 ani din România a fost diagnosticat cu hepatită acută severă. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 luna și 16 ani.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.