Sănătate Pedicuţa, proprietăţi medicinale şi beneficii pentru organism

Pedicuţa este o plantă veşnic verde, cu aspect de muşchi, care creşte prin pădurile de fag şi brad. În foarte multe ţări, această plantă este ocrotită de lege, deoarece ramurile târâtoare ale plantei se refac în 30-40 de ani. În scop terapeutic se foloseşte întreaga tulpină a plantei, cu frunze cu tot, recoltată în lunile iunie-august, înainte de coacerea completă a spicelor. Pedicuţa conţine minerale şi substanţe de natură flavonică şi triterpenica, în timp ce sporii de pedicuţă conţin acizi graşi, acizi esterificaţi şi fitosterine. Sporii plantei se pot folosi sub formă de pudră în cazul transpiraţiilor excesive sau pentru copii mici.
 
Această plantă are proprietăţi diuretice, purgative, antitumorale şi antireumatismale. Pedicuţa ajută la calmarea durerilor şi spasmelor abdominale, reface ficatul şi contribuie la tratarea crampelor, durerilor musculare, entorselor şi a diferitelor răni de la nivelul pielii. Decoctul de pedicuţă este folosit pentru a combate şi pentru a stimula creşterea părului, împotriva reumatismului şi a durerilor de spate. Pedicuţa este recomandată persoanelor care doresc să se lase de fumat sau de alcoolism.
 
Decoctul din spori de pedicuţa este indicat în tratarea calcuozei renale şi vezicale. Preparatele din pedicuţă, totodată, sunt folosite în uz extern pentru eczeme, dermatite, arsuri, răni deschise, reumatism, lombosciatica, cârcei la picioare, crampe musculare, paralizii faciale, hiperhidroză, hemoroizi, alopecie sau escare. 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sănătate Pedicuţa, recomandată în tratarea mai multor afecţiuni

07 Jan 2015 2640

Ceaiul de pedicuţă, efecte pozitive asupra sănătăţii

17 Nov 2014 3356

Pedicuţa combate căderea părului

25 Sep 2014 3106

Dependenţa de alcool, combătută cu ceai de pedicuţă

08 Jul 2014 5177