Rădăcina de hrean este foarte bogată în vitamina C și B

Rădăcina este partea cea mai valoroasă a hreanului nu numai din punct de vedere gastronomic, ci și medicinal. Este foarte bogată în vitamina C și B, dar și în minerale fier, potasiu,calciu, magneziu. Hreanul conține de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, conform Agerpres.ro. Cercetările au arătat că ea conține substanțe antibiotice naturale, triglicozizi sulfurați, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile și peroxidază, o substanță antioxidantă foarte valoroasă. Mirosul înțepător și gustul iute, de foc, al hreanului se datorează unor compuși chimici, unii dintre ei numiți glucozin.
 
Datorită iuțelii sale, hreanul este folosit și ca medicament. Este un foarte bun afrodisiac, conținând câteva substanțe care echilibrează hormonii. Hreanul are calități diuretice, digestive, antibiotice, antiseptice, vermifuge, expectorante, tonice, hipotensive, stomahice. Se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială și pentru gustul picant, dar și sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural. La noi, există tradiția amestecului de hrean cu sfeclă roșie și servirea alături de carne de vită sau de miel.
 
Hreanul este un condiment valoros, contribuind la revigorarea organismului. Datorită compoziției chimice, acțiunea sa de tonifiere este de lungă durată. De aceea, terapia cu hrean este indicată în combaterea oboselii cronice.
 
Cercetările recente au scos la iveală că iuțeala conținută de rădăcina de hrean are și proprietăți citostatice foarte puternice, glucozinolații fiind eficienți în multe forme de cancer, precum cel de piele, plămâni, de colon sau de stomac. Un studiu recent făcut la Universitatea Illinois, Statele Unite, arată că administrarea zilnică de hrean crește rezistența organismului uman la boala canceroasă, atât în ce privește prevenirea îmbolnăvirii, cât și la tratamentul bolii deja instalate.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Friptură vieneză (rețetă interbelică)

26 Jun 2022 1333

Hreanul curăță emoțiile reprimate?

06 Jun 2022 1438

GastroArt Sos de hrean (rețetă interbelică)

18 Apr 2022 1494

GastroArt Limbă picantă (rețetă interbelică)

25 Mar 2022 1699

Hreanul curăță emoțiile reprimate?

25 Feb 2022 2710

GastroArt Sos pentru fripturi reci (rețetă interbelică)

11 Jan 2022 1949

Ridichea și hreanul, de ajutor în tratarea sinuzitei

24 Feb 2021 3443

lauraadamache.ro Bruschette cu sfecla si pasta de macrou

22 Feb 2021 3993

Cumpără mereu ridichi cu frunze. Iată de ce este bine pentru sănătate

01 Apr 2020 2935

Hreanul te ajută să slăbești și să-ți îmbunătățești memoria

20 Feb 2020 1533

Hreanul ras, în combinație cu miere, luat dimineața înainte de masă, este foarte bun pentru tuse

31 May 2019 2050

Hreanul are acțiune tonifiantă și de scădere a colesterolului. Contribuie și la menținerea sănătății pielii și a părului

11 May 2019 3101

Hreanul contribuie la revigorarea organismului. Terapia cu hrean este indicată în combaterea oboselii cornice

24 Dec 2018 1461

Specialiștii recomandă hreanul în tratamentul bronșitei cronice

12 Dec 2018 2568

Hreanul este un foarte bun antibiotic tratând infecțiile respiratorii

07 Sep 2018 1866