Sanatate

Românii merg prea târziu la medic. Ministerul Sănătăţii trebuie să rezolve problema Registrului Unic de Transplant

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului a fost celebrată pe 14 martie. Lumea medicală şi pacienţii sărbătoresc această zi în a doua zi de joi din luna martie, an de an, atrăgând atenţia asupra bolilor cronice ale rinichiului. De altfel, în atenţia specialiştilor în nefrologie se află ordinul de ministru pentru înfiinţarea şi funcţionarea Registrului Pacienţilor cu Boală Cronică de Rinichi în Stadiul de Predializă. Acest ordin s-a aflat în transparenţă decizională în luna decembrie a anului 2018, iar acum urmează să fie publicate reglementările pentru a putea fi înfiinţat acest registru.
 
Desigur, medicii spun că este neclar termenul de predializă, căci ar însemna ca mulţi alţi pacienţi cu boli la rinichi să nu poate fi incluşi în acest registru. Au înaintat o scrisoare către Ministerul Sănătăţii, unde au precizat acest lucru, dar nici în prezent nu au primit răspuns. Aceste detalii au fost prezentate la o conferinţă de presă care a avut loc pe 14 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei” Constanţa, unde a fost prezentă Liliana Tuţă, medicul-şef de la secţia de nefrologie din spital.
 
Totodată, o problemă mare pentru bolnavii cronici de rinichi apare în momentul în care este necesar un transplant. Nu există un registru unic al transplantului în România, acesta fiind pus abia în februarie în transparenţă decizională. Astfel, pacienţii se înscriu, în prezent, pe mai multe liste pentru a spera la o viaţă normală.
 
Este mai simplu ca cel care are nevoie de un rinichi nou, de exemplu, să vină cu donatorul viu, compatibil, de preferat o rudă. Potrivit medicului şef de la nefrologie, aproximativ jumătate dintre pacienţii de la dializă ar avea nevoie de un transplant. Asta înseamnă, în cifre, undeva la 150 de persoane, în prezent, doar cu această boală. Trebuie menţionat faptul că un donator viu poate avea o viaţă sănătoasă fără un rinichi, cu condiţia ca cel rămas să fie perfect funcţional şi să urmeze un regim de viaţă sănătos. Totuşi, este indicată atenţie sporită dacă donatorul este o femeie tânără, căci pot apărea complicaţii la sarcină.
 
La nivel mondial, 10% din populaţie suferă de o boală cronică la rinichi, cele mai frecvente afecţiuni fiind diabetul şi hipertensiunea arterială. Problema cea mai mare este că bolnavii se prezintă târziu la medicul de familie sau la nefrologie, unde ar mai putea fi tratate simptomele din stare incipientă. Totuşi, aceste simptome sunt nespecifice, fiind vorba de cefalee, vertij, edeme pe membre sau faţă, greţuri şi vărsături etc.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Specialiștii recomandă consumul de ridichi pentru faptul că sunt bogate în fibre

26 Apr 2019 394

Ziua Mondială a Rinichiului, marcată la Spitalul Judeţean Constanţa (galerie foto)

14 Mar 2019 678

Medicii au efectuat patru transplanturi în 3 zile. Record medical pentru Europa de Est, în Brașov

13 Jan 2019 419

Ridichile roșii de primăvară oferă o mulțime de beneficii nutriționale

22 Nov 2018 378

Medicul stomatolog din Constanța, care avea nevoie urgent de un transplant de rinichi, a murit. Împlinise doar 38 de ani

23 Jun 2018 54952

Daniel are nevoie de ajutorul nostru! Un medic stomatolog cunoscut în Constanţa are nevoie urgentă de un transplant de rinichi

30 May 2018 17835

Caz revoltător la Iaşi. Fetiţă condamnată la moarte de proprii părinţi. Au refuzat să o trateze de cancer

12 Dec 2017 1312

Lâmâia, remediu natural în combaterea febrei

05 Dec 2017 1058

Lauraadamache.ro Tocanita de rinichi de vita

29 Oct 2017 2045

Consumat în mod regulat, castravetele ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi

19 Sep 2017 794

Sucul de lămâie este foarte benefic pentru sănătate

21 Jun 2017 2549

Consumaţi cât mai multe clementine. Sunt bogate în vitamine

06 May 2017 1340

Consumul de banane este benefic pentru organism

27 Apr 2017 3144

Cele mai importante calităţi ale păducelului

22 Feb 2017 731

Ceaiul de măceșe, un bun remediu pentru bolile de rinichi

15 Feb 2017 2094