Rostopasca, o plantă recomandată pentru sănătatea pielii și a ficatului

Rostopasca, denumită în limbajul popular iarbă de negi sau negelarită, este o plantă cu efecte curative confirmate de către specialiști. Aceasta are proprietăți antispasmodice, antivirale, diuretice, expectorante, purgative și diaforetice.
În Grecia Antică, rostopasca era folosită pentru tratarea icterului, a bolilor de ficat, a constipației și a calculilor biliari. În vremurile noastre, rostopasca este folosită în continuare pentru tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni, iar oamenii de știință fac acum studii pentru a verifica eficiența pe care rostopasca o are în tratarea cancerului. Substanțele chimice care se regăsesc în rostopască pot încetini multiplicarea celulelor canceroase, dar totodată pot fi dăunătoare pentru celulele normale. 
 
Beneficii pentru sănătate
  1. Luptă cu organismele dăunătoare – un studiu făcut de cercetătorii de la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității Medicale din China a studiat efectul pe care rostopasca îl are asupra anumitor streptococi. Concluzia trasă de specialiști a fost că extractul de rostopască ajută corpul să lupte cu streptococii, dar și cu alte organisme dăunătoare. 
  2. Ameliorează problemele gastrice – unele studii au dovedit că extractul de rostopască consumat zilnic, timp de patru săptămâni, reduce severitatea refluxului gastroesofagian, calmează durerile stomacale, crampele, greața și chiar și vărsăturile. 
  3. Ajută în regenerarea hepatică, fiind indicată în afecțiunile hepatice inflamatorii, iar prin acțiunea antivirală este recomandată sub formă de ceaiuri și tincturi, ca adjuvant în terapia hepatitelor B si C. În hepatita A, care nu beneficiază de un tratament medicamentos anume, ceaiul de rostopască ajută la grăbirea vindecării și la eliminarea mai rapidă a simptomelor (greață, vărsături, icter). Se recomandă și în ficatul gras sau hepatita generată de consumul de alcool.
  4. Are proprietăți antioxidante – alcaloizii și flavonoizii care se regăsesc în rostopască fac din această plantă un antioxidant natural puternic. Antioxidanții ajută organismul în lupta contra radicalilor liberi.
  5. Stimulează activitatea bilei – activitatea bilei este stimulată de consumul de rostopască, planta fiind de ajutor în dischinezia biliară.
  6. Ameliorează colita ulcerativă – acidul chelidonic se regăsește în cantități mari în rostopască, iar acesta este eficient în tratarea colitei ulcerative, o afecțiune inflamatorie a intestinelor. 
  7. Ameliorează dermatita atopică – dermatita atopică poate fi ameliorată de rostopască. Studiile au dovedit că simptomele dermatitei, precum inflamația și pruritul (mâncărimile) sunt calmate de compresele cu rostopască.
  8. Efect analgezic – specialiștii au descoperit că 200 mg de extract de rostopască au un efect analgezic puternic.
  9. Remediu pentru negi – compresele pe bază de rostopască, dar și decoctul din plantă sunt folosite în popor pentru tratarea negilor. Studiile nu au confirmat încă eficiența acesteia în tratarea negilor, însă adepții medicinei naturiste îi garantează eficiența.
  10. Ameliorează durerile articulare – chiar dacă nu exista dovezi științifice care să confirme proprietatea de a calma durerile a acestei plante, rostopasca este adesea folosită pentru calmarea durerilor articulare.
 Sursa foto (cu rol ilustrativ) - ZIUA de Constanța 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Remedii în tratarea bătăturilor

01 Apr 2021 2662

Sănătate Despre planta eficientă în toate tipurile de hepatită

22 Mar 2016 1668

Remediu natural în numeroase afecţiuni Rostopasca şi sănătatea

08 Sep 2015 2149

Sănătate Rostopasca, o plantă cu multiple proprietăţi curative

27 Jul 2015 2811

Sănătate Rostopasca, leacul ideal pentru multe afecţiuni

13 Mar 2015 3883

Tinctura de rostopască şi beneficiile sale

20 Oct 2014 5743

Tratamente naturiste pentru negi

05 Sep 2014 5020

Banala rostopască, cel mai eficient remediu pentru afecţiunile ficatului

29 May 2014 3799