Sănătate Amarantul, o proteină completă


Amarantul sau ştirul este foarte apreciat pentru valorile sale nutriţionale. Amarantul nu este o cereală, dar pentru că se prepară într-un mod similar cerealelor, este considerată a fi una. Are frunze şi seminţe comestibile, este foarte bogat în proteine, fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, cupru şi mangan. De asemenea, amarantul este bogat în vitaminele A, B6, C, acid folic şi riboflavină.
 
Pentru ca o proteină să fie completă, trebuie să fie alcătuită din 20 de aminoacizi. Organismul uman este capabil să sintetizeze zece dintre aceşti aminoacizi, restul trebuie luat din alimentaţie. Amarantul conţine 18 aminoacizi, fără doi dintre aceştia, care pot fi produşi de către organism. Fiind o proteină completă, amarantul poate fi o sursă bună de proteine pentru vegetarieni.
 
Seminţele de amarant sunt foarte bogate în fier, mineral important pentru combaterea anemiei şi pentru creşterea armonioasă a copiilor. Pe de altă parte, amarantul conţine şi o substanţă fitochimică numită squalenă, ce contribuie la reducerea colesterolului şi ajută în lupta împotriva cancerului. În plus, amarantul este uşor de digerat şi nu conţine gluten.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.