Sănătate Antocianinele fac minuni pentru organism

Antocianinele sunt pigmenţi naturali ce colorează fructele, frunzele, florile sau ramurile plantelor în roşu, mov, violet sau albastru. Ele se găsesc în stratul exterior şi în epiderma vegetalelor, fac parte din marea categorie a flavonoizilor şi acţionează în organism ca nişte antioxidanţi foarte puternici. Fructele şi legumele bogate în antocianine sunt considerate superalimente, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc sănătăţii.
 
Prin prisma puterii lor de colorare şi a solubilităţii în apă, antocianinele se folosesc şi drept colorant alimentar, sub denumirea de E163. Aceste substanţe au proprietăţi antioxidante şi protejează împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare şi bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi cataracta. De asemenea, antocianinele pot inhiba creşterea celulelor cancerigene în cancerul de colon, prostată, sân şi cavitate orală. Ele inhibă absorbţia colesterolului şi reduc hipertensiunea arterială, factori importanţi de risc în afecţiunile cardiovasculare.
 
Mai mult decât atât, antocianinele previn bolile degenerative, ameliorează memoria şi funcţiile cognitive în Alzheimer şi Parkinson. Totodată, se găsesc în fructe de pădure (mure, afine, merişoare, zmeură, coacăze, fructe de şoc), prune, struguri, cireşe, smochine, avocado, rodii, banane, dar şi în multe alte vegetale (vinete, ceapă roşie, varză roşie). Pentru a se obţine efectele terapeutice dorite, este necesar un consum zilnic de cel puţin o jumătate de cană de fructe de pădure, care sunt cele mai concentrate în antocianine, dar în ceea ce priveşte alte alimente, este nevoie de un consum mai mare.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sănătate Căpşunile, indicate în tratamentul anemiei

18 Apr 2016 1920

Sănătate Avantajele consumului de cafea

01 Jul 2015 1680

Sănătate Căpşunile, primele fructe ale primăverii

15 May 2015 1790

Sănătate Afinele, fructele ideale pentru afecţiunile oculare

01 Apr 2015 1805

Sănătate Cafeaua îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria

06 Mar 2015 1443

Beneficiile cartofului violet

22 Aug 2014 2425

Cartoful violet, cea mai sănătoasă legumă din lume

14 Jul 2014 2185

Ce afecţiuni ameliorează ceaiul de cireşe

01 Jul 2014 1644