Sănătate Eucaliptul, remediul afecţiunilor respiratorii

Eucaliptul este un arbore originar din Australia, unde este unul dintre alimentele preferate ale ursului koala. Există multe specii de eucalipt, unii sunt de dimensiunea unei arbust ornamental, în timp ce alţii cresc până la înălţimi de 55 de metri. În scop terapeutic, sunt utilizate frunzele care conțin flavonoide, tanini, rezine, cumarine, ceară, piperitonă, dar şi uleiuri volatile.

Uleiul brut se obţine prin distilare cu vapori de apă, din frunzele proaspete sau parţial deshidratate. Frunzele de eucalipt au proprietăţi antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, antinevralgice şi antireumatice. Preparatele din eucalipt se folosesc în tratarea bolilor respiratorii, bronşite, tuse convulsivă, pleurezie, dar şi în gripă, răceli şi sinuzită. Ceaiul din frunze de eucalipt este folosit pentru reducerea febrei şi calmarea gâtului inflamat.

Eucaliptul are efecte calmante în bolile sistemului nervos, asupra stărilor emoţionale intense şi creşte capacitatea de concentrare. Este utilizat sub formǎ de cataplasme pentru tratarea rǎnilor şi a diferitelor tipuri de inflamații, împotriva reumatismului şi a durerii de spate. Acesta poate fi utilizat şi sub formǎ de baie de vapori pentru astm sau alte boli respiratorii, dar şi sub formă de masaj pentru articulaţiile dureroase. De asemenea, eucaliptul este indicat în tratarea unor afecţiuni diverse, precum dispepsie, tuberculozǎ, dureri în gât, febră tifoidă, diabet şi dureri musculare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cardamom - proprietăţi terapeutice şi beneficii

23 Oct 2014 10550