Sanatate

Sănătate Fructul de cătină este socotit o polivitamină naturală

Denumirea știinţifică: Hippophae rhamnoides.
Denumiri populare: cătină, cătină cenușie, cătină de râu, tufișul de nisip.

Prezentare. Cătina este un arbust spinos, aparţinător familiei eleagnaceelor. Se cunosc două varietăţi – cătina albă și cătina roșie. Important pentru farmacia naturistă este fructul cătinii albe. Arbustul de cătină albă are frunze  alungite, cenușii-argintii – strălucitoare pe faţă, mate pe spate, înflorește în martie-aprilie. Florile sunt mici și galbene, iar fructul are o pronunţată tentă de portocaliu. Cătina albă crește în flora spontană, în zone mai pietroase și  apropiate de ape, aria de răspândire fiind întreaga suprafaţă a ţării.

Substanţe active importante. Fructul de cătină este socotit o polivitamină naturală, remarcându-se vitaminele B1, B2, C, PP. Alte substanţe: acid folic, acid nicotinic, inozitol, uleiuri.

Întrebuinţări. Fructul de cătină este considerat un adevărat flacon cu vitamine. Devine și mai puternic vitaminizant atunci când se combină cu măceșele și se face un ceai care se poate bea zilnic. Acest ceai poate fi considerat  aliment. Fructul de cătină albă este folosit pentru tratament în avitaminoză, reumatism, urticarie și deranjamente intestinale. Naturiștii îl consideră un tonifiant general. Potrivit acestora (de ex. Elena Niţă Ibrian, în Tratat de hrană  vie), preparatele din cătină sunt mai excitante decât cafeaua naturală și de aceea cătina albă poate fi folosită în locul cafelei. De altfel, cătina albă se folosește, mai nou, în bucătărie. Se poate prepara o dulceaţă foarte fină. Fructele fermentate pot fi și distilate, obţinându-se o băutură ale cărei efecte sunt încă puţin studiate. De asemenea, se poate prepara un vin de cătină, precum și lichior. Se poate, deci, spune despre cătină că nu doar tratează, ci și hrănește.

DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.