Sănătate Importanţa mineralelor pentru organism



Calciul se numără printre cele mai importante substanţe minerale, deoarece contribuie la formarea oaselor şi a dinţilor. Ajunsă în organism, o parte din cantitatea de calciu este dizolvată în sânge şi în celulele corpului oferind o bună funcţionare a muşchilor scheletului şi muşchiului inimii. Lipsa de calciu în organism poate duce la apariţia osteoporozei, a rahitismului şi osteomalaciei.

Sodiul este un alt mineral indispensabil pentru corpul uman. În lipsa acestuia, apa nu poate fi reţinută în organism. Deficienţa de sodiu se manifestă prin oboseală, crampe musculare şi incapacitatea de a suporta căldura.

Fierul intră în compoziţia globulelor roşii, contribuie la formarea unor enzime esenţiale pentru organism, cum ar fi enzimele cu ajutorul cărora se fixează oxigenul pe celule. Deficienţa de fier din organism duce la apariţia anemiei. Pe de altă parte, magneziul favorizează funcţionarea unor organe interne ale organismului, precum muşchii, ficatul, şi intră în alcătuirea unor enzime responsabile cu arderea glucozei.

În timp ce iodul ajută organismul datorită rolului important pe care îl are asupra hormonilor tiroidieni, lipsa acestuia favorizând apariţia guşii, siliciul are un rol la fel de important, deoarece fără el nu se pot forma oasele, ţesutul conjunctiv, vasele sanguine mari şi timusul.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.