Sănătate În ce afecţiuni este indicată infuzia din turiţă


 
Turiţa mare este o plantă erbacee, perenă, care face parte din familia rozaceelor. Această plantă poate avea o înălţime cuprinsă între 30 cm şi un metru. Creşte în flora spontană, pe marginea drumurilor, pe pajişti, în luminişuri de pădure, în tufărişuri şi chiar în păduri. În scop medicinal se recoltează toată planta (în special frunzele şi florile), care se prepară sub formă de infuzie, decoct, tinctură, vin medicinal. Turiţa mare are proprietăţi astringente, coleretice-colagoge, diuretice, depurative şi antiseptice.
 
Această plantă medicinală conţine ulei volatil, tanini, siliciu, acizi, vitamina K şi fitosterină. Preparatele din turiţa mare dezintegrează calculii biliari şi stimulează contracţiile vezicii biliare. Infuzia de turiţă este indicată în tulburări gastro-intestinale (mai ales în caz de diaree), deoarece reglează activitatea gastro-intestinală şi reechilibrează sucurile gastrice. De asemenea, planta este indicată în tratarea lipsei poftei de mâncare.
 
Preparatele din turiţă se folosesc şi în terapii externe (sub formă de gargară, spălături, cataplasme), vizând afecţiuni precum angine, stomatite, afte şi contuzii. Ceaiul de turiţa mare este recomandat în colecistită, diaree, anorexie, reumatism şi dureri de gât.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sănătate Turiţa-mare, indicaţii terapeutice şi beneficii

05 Jul 2015 9695

Turiţa mare, rol în refacerea ficatului

05 Aug 2014 3469