Surse pentru antioxidanți. Iată ce alimente sunt benefice

Antioxidanții sunt nutrienți care ajută la amânarea sau chiar prevenirea deteriorării celulelor din organism. Atunci când sunt consumați în cantități mari, antioxidanții pot ajuta organismul să lupte împotriva radicalilor liberi potențial nocivi și care duc la apariția stresului oxidativ. Stresul oxidativ crește riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni, precum cancerul sau bolile cardiace.
 
Multe alimente sănătoase conțin antioxidanți. Când o persoană consumă în mod regulat alimente sănătoase, aceasta își crește nivelul de antioxidanți și reușește să prevină daunele asociate stresului oxidativ.
 
Iată cele mai bune surse pentru antioxidianți:
Afinele- sunt bogate în nutrienți, dar sărace în calorii. Specialiștii au arătat că afinele sălbatice conțin un număr mare de antioxidanti.
Afinele au efecte benefice ca urmare a conținutului lor crescut de antioxidanți.
 
Ciocolata neagră de bună calitate conține niveluri ridicate de nutrienți și antioxidanți. Cercetătorii au legat ciocolata neagră de o serie de potențiale beneficii pentru sănătate, printre care:
- scăderea riscului de apariție a bolilor cardiace;
- scăderea inflamației;
- normalizarea tensiunii arteriale.


Anghinarea oferă multe substanțe nutritive și antioxidanți. S-a demonstrat că aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge, dar și la îmbunătățirea sănătății intestinale. Un studiu privind analiza folosirii medicinale a anghinarei a remarcat că aportul regulat de anghinare poate fi benefic pentru sănătatea intestinelor, a ficatului și a inimii.
 

Nucile pecan oferă niveluri ridicate de grăsimi bune, minerale și antioxidanți. Studiile arată că organismul poate absorbi antioxidanții din nucile pecan, crescând astfel nivelurile acestora în sânge. De asemenea, s-a descoperit că aportul regulat de nuci pecan ajută la scăderea nivelurilor de colesterol LDL din sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare.
 
Căpșunile sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Căpșunile au culoarea roșie datorită antocianinelor, acestea din urmă având puteri antioxidante excelente. De asemenea, prin consumarea frecventă a capșunilor se pot reduce nivelurile de colesterol LDL din sânge.

 
Varza roșie conține numeroși nutrienți, inclusiv vitaminele A, C si K, dar și antioxidanți.În plus, varza roșie conține niveluri oprime de antocianine. Pe lângă faptul că oferă legumei culoarea roșie, antocianinele ajută și la menținerea sănătății inimii, la prevenirea cancerului și la reducerea inflamației.
 
Zmeura reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți. Acest fruct delicios conține mangan, vitamina C și fibre. Dovezile sugerează că antioxidanții prezenți în zmeură pot ajuta la distrugerea anumitor celule canceroase.
 
Fasolea este o sursă foarte bună de proteine și fibre alimentare. Unele tipuri de fasole, precum cea pestriță, sunt foarte bogate în antioxidanți. Fasolea pestriță conține substanțe numite flavonoide, acestea putând ajuta la suprimarea creșterii celulelor canceroase și la reducerea inflamației.
 
Strugurii roșii sunt bogați în vitamina C, seleniu și antioxidanți. Doi dintre antioxidanții prezenți în struguri, adică antocianina și proantocianida, pot ajuta la protejarea unei persoane de boli de inimă sau cancer
 
Legumele portocalii sunt bogate în vitamina A și în alți nutrienți. Conțin, de asemenea, cantități mari de substanțe fitochimice, acestea putând ajuta la prevenirea bolilor cardiace și a cancerului. Câteva exemple de legume portocalii ce conțin un nivel ridicat de antioxidanti sunt reprezentate de cartofii dulci, morcovii și dovlecii.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.