Totul despre beneficiile vitaminei K şi de unde o putem asimila

Cu toţii am auzit de vitaminele A, B, C, D, chiar şi E, dar de vitamina K? Vitamina K este probabil una dintre cele mai puţin cunoscute şi, tocmai de aceea, puteți vedea o listă cu beneficiile sale şi de une o putem asimila.
 
În primul rând, vitamina K este de două feluri: K1, care se regăseşte în furnzele verzi ale legumelor şi K2, care poate fi asimilată din mâncărurile fermentate. De asemenea, corpul nostru produce vitamina K2 din flora intestinală sau bacterii.

Beneficii 

Vitamina K produce proteine care sunt esenţiale coagulării sângelui şi opresc sângerările. Colaborează extraordinar alături de vitamina D pentru a permite calciului să ajungă în oase şi pentru a le face să fie mai puternice. Nivelul scăzut de vitamina K duce la creşterea riscului unei fracturi.
 
Alte beneficii ale vitaminei K care nu au fost încă demonstrate ştiinţific este reducerea riscului de Alzheimer şi cancer la prostată.

Surse de asimilare 

Doza zilnică de vitamina K variază în funcţie de vârstă, sex şi, bineînţeles, greutate. Oricum, un simplu ghid orientativ pentru adulţi este de 0,001mg de vitamina K la fiecare 1kg al corpului.
 
Iată de unde poţi asimila această vitamină:
  • Ierburi: busuioc, salvie, cimbru, pătrunjel, coriandru, maghiran şi arpagic.
  • Legume cu frunze verzi: varză, spanac, muştar, funze de nap
  • Salată verde: ceapă de primăvară, creson de grădină, ridichi, salată verde, salată roşie, ţelină
  • Brasicacee: varză de Bruxelles, broccoli, varză creaţă şi conopidă
  • Condimente: ardei iute, boia, praf de chili şi curry
  • Alte surse: sparanghel, fenicul, praz, murături, soia, ulei de măsline şi fructe uscate

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiile și efectele terapeutice ale urzicilor

24 Jun 2022 1409

Broccoli conține un complex de vitamine și minerale

29 Apr 2022 1943

Care este fructul care previne bolile de inimă. Are multe vitamine!

14 Dec 2021 2165

Pătrunjelul, sursă bogată de vitamine, fier și proteine

15 May 2021 3719

Kiwi, fructul plin de vitamine și fibre necesare organismului

11 May 2021 3040

​Rodia conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. De ce e bine să o consumi

27 Mar 2021 3254

Ștevia – alimentul supersănătos ușor de găsit și preparat

23 Oct 2020 2663

Mălaiul și uimitoarele sale beneficii pentru sănătate

15 Sep 2020 3344

Piersicile și efectul lor anti-îmbătrânire

23 Jul 2020 4528

Beneficiile consumului de nectarine

17 Jul 2020 4343

Kiwi, alimentul minune plin de nutrienți, vitamine și minerale

04 Feb 2020 2052

Cuişoarele, tratament pentru răceli şi infecţiile respiratorii

30 Jan 2020 9863

Beneficiile consumului de rucola

24 Jan 2020 1431

Uimitoarele beneficii ale fructului kiwi

04 Dec 2019 1948

Fructul de mango, numeroase beneficii pentru sănătatea organismului nostru

08 Aug 2019 1586