Sanatate

„Vedeta“ toamnei, ambrozia, cea mai frecventă cauză a alergiilor acestui sezon. Ce amenzi riscă proprietarii care nu o distrug

Mai sunt câteva zile de vară, calendaristic vorbind, căci meteorologii anunță o primă lună de toamnă cu temperaturi de vară. Însă, ținem să reamintim faptul că toamna înseamnă o perioadă dificilă pentru multe persoane care suferă de alergie la ambrozie.
 
Alergia la polenul buruienilor, în special la cel de ambrozie sau iarba pârloagelor și la cel de pelinariță, pelinul negru sau Artemisia vulgaris, apare cel mai frecvent în această lună.
 
Simptomele frecvente care anunță faptul că o persoană suferă de o alergie sunt: strănuturi în salve, congestionarea puternică a mucoaselor nazale, care se traduce prin înfundarea aproape completă a nasului, secreții nazale abundente, mâncărimi ale nasului, dar și ale urechilor, ale cerului gurii sau ale faringelui; înroșirea ochilor, lăcrimare, mâncărime intensă sau umflături ale pleoapelor; crize de tuse seacă, iritativă, respirație dificilă sau șuierătoare, care ajunge până la uscăciunea pielii, cu mâncărime și înroșirea ei în diferite zone, în care pot apărea și erupții persistente acoperite de mici vezicule sau cruste; insomnie, nervozitate, lipsă de concentrare sau oboseală permanentă. Toate aceste semne și simptome sugerează prezența unei rinoconjunctivite alergice, care se asociază cu astmul alergic, dar și cu exacerbări ale dermatitei atopice sau cu diverse erupții cutanate alergice datorate concentrației foarte mari de polen din atmosferă.
 
Pentru a preveni cel mai bine reacțiile alergice, cei care se cunosc cu predispoziție la alergie ar trebui să se vaccineze cu extracte alergenice sau să beneficieze de imunoterapie alergen specifică.
 
Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Legislația în vigoare, greu de aplicat 

Legea ambroziei impune ca proprietarii să distrugă planta care crește pe terenurile lor. Până și animalele au început să resimtă efectele alergiei la ambrozie, iar cabinetele veterinare au făcut stocuri de medicamente specifice.
 
Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia prevede la articolul 1 ca „Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
 
Amenzile sunt usturătoare, potrivit legii menționate, „constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A venit primăvara şi s-a dat startul sezonului alergiilor. Care sunt simptomele. La ce plante trebuie să fiţi atenţi

14 Mar 2019 485

Măsurile pentru combaterea răspândirii ambroziei, publicate în Monitorul Oficial. Care este valoarea amenzii

14 Sep 2018 925

Guvernul anunţă autorităţile locale să ia măsuri pentru combaterea şi distrugerea ambroziei

07 Sep 2018 746

Decese Constanţa 19 iulie 2018

19 Jul 2018 952

Amenzi usturătoare pentru deţinătorii de terenuri care nu iau măsuri pentru combaterea ambroziei

18 Mar 2018 1596

Sinaxar 7 decembrie 2015 Cum au devenit sfinţi o fată de 12 ani şi fiul unui deputat

07 Dec 2015 1284

Pe 13 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Bibliei

13 Nov 2015 1657

Ştiaţi că...? Teatrul „Scala" din Milano a fost inaugurat într-o zi de 3 august

03 Aug 2015 2757

Reacția unei românce la declaraţia lui Rus - “Mai bine curvă decât securist!”

12 Jun 2015 1589

Ştiaţi că...? Într-o zi de 3 august, a fost inaugurat unul dintre cele mai impresionante...

03 Aug 2014 1113

Înălţarea Domnului Unde slujesc membrii Sfantului Sinod

29 May 2014 2067

Trimişi în judecată pentru un lanţ de aur

29 Sep 2012 799

Cercetaţi în stare de arest preventiv

12 Sep 2012 628

Arestaţi pentru 29 de zile

08 Sep 2012 961

ÎPS Teodosie va sluji, azi, la Caransebeş. Iată de ce

22 Apr 2012 982