voceaconstantei.ro Antibioticele, iluzii şi decepţii



În 1928, A. Fleming a descoperit accidental penicilina, substanţa secretată de o ciupercă banală, care avea capacitatea să omoare microbii. Însă, abia în 1940 va fi utilizată pentru prima oară în combaterea unor boli umane de natură bacteriană. Primele rezultate au uluit lumea medicală: pneumonii grave, peritonite, meningite, boli care până atunci conduceau la deces, se vindecau spectaculos cu doar un singur flacon de penicilină injectabilă. Câţiva savanţi ai vremii s-au grăbit să prorocească dispariţia bolilor microbiene. Dar, după un deceniu avea să se constate, pentru prima oară, că microbii deţin un mecanism natural de adaptare, denumit rezistenţa microbiană, care le conferă câştigarea unei imunităţi în faţa tuturor antibioticelor. Într-o prima etapă, creşterea permanentă a dozelor de antibiotic a păstrat eficacitatea acestora, însă, totodată, s-a constatat apariţia unor efecte secundare extrem de diverse şi grave asupra organismului uman. Acestea, reprezentate de tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), leziuni ale ficatului şi rinichiului, ale sistemului nervos, hematopoetic, endocrin şi chiar ale celulelor sexuale, cu implicaţii severe ale integrităţii informaţiei genetice. Această enumerare sumară a efectelor negative cauzate de antibiotice atrage atenţia asupra gravităţii deciziei de a le indica şi necesitatea ca această hotărâre să aparţină în totalitate medicului. Terapia cu antibiotice a generat de la începutul luptei antimicrobiene, chiar şi pentru cei mai pricepuţi infecţionişti, o problematică extrem de complexă legată de alegerea antibioticului, de dozele administrate şi de durata tratamentului, deoarece acestea variază în funcţie de gravitatea bolii, de vârsta şi sexul pacientului, etc. Adeseori, parcă pentru a face şi mai dificilă decizia medicului, chiar şi investigaţii menite să-l ajute, de genul antibiogramei, nu sunt infailibile şi, germeni care în laborator apar sensibili, în practică nu răspund la tratament.
Acestea sunt raţiunile tuturor instituţiilor de acreditare a sănătăţii din întreaga lume în privinţa consumatorilor de antibiotice, fără indicaţie la spitalizare, a abuzului la antibiotice practicat de multe ori chiar de către medici, ajungându-se la boli cu mult mai severe decât boala pentru care au fost recomandate. În aproape opt decenii de antibioterapie, prin rafturile farmaciilor s-au perindat mii de antibiotice, majoritatea dispărând metodic datorită infecţiei şi mai ales din cauza efectelor secundare. Totuşi, după aceste experienţe, în lumea bolnavilor persistă credinţa, aproape iraţională, în puterea chimicalelor asupra microbilor, dovadă şi cererea tot mai frecventă pe care aceştia o adresează medicilor: „Domnule doctor, daţi-mi  cel mai puternic antibiotic, preţul nu contează!”. Dar, cel mai puternic antibiotic nu există. Există doar un diagnostic precis şi o gândire medicală corectă. Toate descoperirile minţii omeneşti – electricitate, combustibili, radioactivitate, etc, au avut părţi bune, dar şi consecinţe nefavorabile. În cazul ştiinţei medicale, efectele negative ale invenţiilor pot pune în pericol însăşi existenţa umanităţii. Şi cu aşa ceva nu se glumeşte!

Material oferit de Centrul Medical PROVITA 2000

Sursa: voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se întâmplă cu eliberarea antibioticelor? Informații noi de la Ministerul Sănătății!

22 Jan 2024 854

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă. Iată în ce condiții

19 Jan 2024 690

România oprește temporar exportul unor antibiotice și antitermice. Comisia Europeană a aprobat cererea autorităților. Lista completă (DOCUMENT)

19 Jan 2023 1319

Ambulanță ce transporta pacienți la dializă implicată într-un grav accident rutier. Sunt mai multe victime (GALERIE FOTO)

22 Dec 2022 1426

Președintele CJC, Mihai Lupu, la ceas aniversar

26 Oct 2022 1159

Ministrul Sănătății, în vizită la compania Antibiotice Iași, unde au fost produse 30 de milioane de pastile iodură de potasiu

24 Mar 2022 1392

A început distribuția de iodură de potasiu. Când vor ajunge cele 30 de milioane de comprimate la direcțiile de sănătate publică (VIDEO)

22 Mar 2022 1744

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila „Nu vă tratați cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19“ (VIDEO+DOCUMENT)

29 Dec 2021 1917

O companie românească a câștigat o licitaţie de 11 milioane de euro în Regatul Unit al Marii Britanii

01 Dec 2021 1463

Usturoiul, leguma minune. Iată boala gravă pe care o poate vindeca

22 Nov 2021 2962

La ce sunt bune probioticele din iaurt

24 Apr 2021 2565

Antibiotice pentru Spitalul Județean Constanța. Câți bani alocă unitatea medicală pentru achiziție (document)

02 May 2020 2187

Ce boli vindecă ouălele

24 Apr 2020 2136

Mai multe firme vor livra antibiotice Spitalului Judeţean Constanţa. Lista completă

19 Feb 2020 1947

Ce societate va livra antibiotice către Spitalul Judeţean Constanţa (document)

15 Feb 2020 2106