Voceaconstantei.ro Sfatul Medicului. Ce Afecțiuni putem trata folosind ozonoterapia

Ozonoterapia este o metodă nouă de tratament nemedicamentos care folosește ca agent terapeutic un amestec de oxigen-ozon. Prin efectele sale ozonoterapia aduce beneficii importante în multe afecțiuni: reumatologice, neurologice, post traumatice, ale vaselor de sânge, ale tubului digestiv, oftalmologice, dermatologice, permițând reducerea consumului de medicamente.

Acțiunea ozonului îmbunătățește funcția de transport a oxigenului de către sânge și ameliorează fluiditatea sângelui, țesuturile fiind astfel mai bine oxigenate. În plus ameliorează metabolismul lipidelor, proteinelor și glucidelor precum și metabolismul celular, întărește sistemul imunitar, acțiune antiinflamatorie, acțiunea antioxidantă și detoxifiantă, care se manifestă prin capacitatea ozonului de a rupe mecanismele de formare a radicalilor liberi (substanțe care duc la uzura organelor interne și la îmbătrânire).
Ozonul – cu formula chimică O3 – este un gaz care se găsește în stratosfera  (la o distanță de 20-30 km de Pământ) unde formează un strat care reține radiațiile ultraviolete periculoase care pot afecta organismele vii. Ozonul se formează în atmosferă din oxigen sub acțiunea descărcărilor electrice, fulgerelor, în timpul furtunilor.
În mod artificial ozonul a fost creat pentru prima dată în laborator pentru a fi folosit în scopuri medicale în 1896 de Nicola Tesla în SUA. Primele aplicații medicale ale ozonului datează din primul război mondial când medicul german dr. A.Wolf a folosit ozonul pentru tratarea rănilor infectate. În prezent exista protocoale de tratament pentru aproximativ 100 de afecțiuni.
Ozonul nu are efecte mutagene sau concerigene. Probabilitatea de apariție a unei complicații sau reacții adverse în urma tratamentului cu ozon este infima (0,000005 %).
Ozonoterapia este recomandată pentru:
1. Afecțiuni reumatologice: artroze (coxartroza, gonartroza, spondiloza, artroze ale articulațiilor mici), discopatia, hernia de disc, sechele după hernie de disc operata, inflamații articulare (artrite), tendinite, burșite, contracturi musculare, fibromialgie.
2. Afecțiuni post traumatice (entorse, luxații, redori articulare, contracturi, contuzii)
3. Afecțiuni neurologice (nevralgii, nevrite, polinevrite, scleroza multipla, sechele după accidente vasculare cerebrale sau după traumatisme cranio-cerebrale).
4. Afecțiuni vasculare (arterite, ulcere varicoase);
5. Previne complicațiile diabetului zaharat;
6. Afecțiuni gastro-intestinale și hepato-biliare (hepatita cronica, boala Chron);
7. Afecțiuni dermatologice (micoze, herpes, dermatite, acnee, plăgi);
8. Prevenirea fenomenelor de îmbătrânire a organismului și pentru creșterea performantelor fizice și intelectuale
Ozonoterapia este ușor de aplicat, este lipsită de efecte adverse, are puține contraindicații iar efectele pozitive apar rapid. Ozonul se administrează prin două metode:
- metode cu acțiune generala (asupra întregului organism), acestea sunt: autohemoterapia majora, autohemoterapia minora și insuflațiile rectale cu ozon;
- metode cu acțiune locală (infiltrații subcutanate, infiltrații intramusculare, infiltrații intraarticulare, ozonopunctura, utilizarea apei și a uleiului ozonizat, aplicarea gazului direct pe tegument în saci hipobarici).


Ozonoterapia este o metodă eficientă de prevenire a unor boli, a complicațiilor provocate de unele boli redutabile, întârzie îmbătrânirea precoce, îmbunătățind substanțial calitatea vieții și crește speranța de viață a bolnavilor cronici.
Fiziozone este prima clinică din România care a integrat ozonoterapia în tratamentele de recuperare medicală și fizioterapie.

Material preluat de pe site-ul clinicii Fiziozone Constanța, www.fiziozone.ro

Sursa: Voceaconstantei.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sănătate Tratamentul nevralgiilor prin ozonoterapie

23 Mar 2015 5390