ZIUA LIVE. Ce hepatite se pot trata. Dosarul se face direct la medic!


 
  • Dr. Cosmin Popa, medic primar gastroenterologie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Gastromond, a fost invitat al emisiunii ZIUA LIVE de luni, 18 octombrie 2021, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, medicul a vorbit despre diferitele tipuri de hepatite care există, dar și despre tratamentul care poate fi administrat.
  • În cazul hepatitei C, dosarul pentru a beneficia de tratamentul medical gratuit se întocmește direct în cabinetul medicului, cu sprijinul acestuia.
„În cazul hepatitei C este un model de politici de sănătate reușit în România. Din 2016, toți pacienții diagnosticați au acces la medicație ultra-modernă, cu pastile, deci nu mai există acea injecție cu Interferon care chinuia pacienții timp de un an de zile“, acestea sunt cuvintele dr. Cosmin Popa, medic primar gastroenterologie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Policlinica Gastromond.
 
Medicul a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 18 octombrie 2021, de la ora 14.00.
 
Pe parcursul emisiunii, dr. Cosmin Popa a vorbit pe larg despre diferitele tipuri de hepatite care există, despre modul de transmitere a acestora, dar și despre ce avem de făcut pentru a evita contractarea acestei boli.
 
Un aspect deosebit de important subliniat de medicul primar gastroenterolog a fost reprezentat de faptul că, în ce privește tratarea hepatitei de tip C, în România, aceasta reprezintă un medol de politici de sănătate reușit.
 
Astfel, pacienții își întocmesc dosarul cu actele necesare pentru a putea beneficia de gratuitatea tratamentului direct în cabinetul medicului specialist, cu sprijinul acestuia.
 
„Practic, din 2016, Casa Națională de Asigurări de Sănătate pune la dispoziția pacienților, în anumite condiții, un tratament care durează între 8 și 12 săptămâni, cu o pastilă pe zi. Este un tratament ușor, fără efecte adverse, iar rata de succes, cel puțin la pacienții mei, dar și din ce am vorbit cu colegii mei, cred că este între 99,5 și 100%. Cu o pastilă pe zi. Noi suntem deja la al cincilea an când facem aceste tratamente. Acestea se aprobă de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin niște contracte gblobale pe țară. Acum, se negociază poentru a se da drumul programului pentru anul 2021 - 2022“, a explicat dr. Cosmin Popa, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
„Îndemn ce pacienți mai sunt diagnosticați cu hepatită C să ajungă la noi, la colegii noștri, pentru a le da niște analize, sunt niște formulare de gratuitate pentru niște analize care în mod normal ar fi foarte scumpe și, în funcție de rezultatele acestor analize, se încadrează pacienții în două tipuri de tratament, cu 8 sau 12 săptămâni, în funcție de stadiul afectării ficatului“, a spus medicul.
 
„Viremia nu mai este un criteriu, acum trebuie să fie viremie detectabilă, să aibă de la 15.000 de unități. Singurele praguri sunt reprezentate de gradul de afectare a ficatului“, a explicat dr. Cosmin Popa.

 
De asemenea, medicul a explicat că pacientul se prezintă în cabinetul medicului gastroenterolog pentru întocmirea dosarului.
 

„Pracitc, în momentul în care pacientul a efectuat toate analizele, se prezintă cu acestea în cabinetul medicului gastroenterolog, se introduc datele în calculator și în maxim 10 minute s-a făcut dosarul, se scoate la imprimantă și a primit și rețeta. Nu mai sunt vremurile când stătea dosarul doi ani la CNAS, la CJAS“, a explicat medicul gastroenterolog.
 
Practic, pacientul beneficiază de întreg sprijinul medicului pentru a întocmi dosarul care îi aduce tratamentul gratuit.
 
„Chiar este un program model. Este adevărat, a fost un model de lobby al asociațiilor de pacienți, s-au luptat foarte mult, Asociația Pacienților cu Afectare Hepatică. Asociațiile de pacienți au fost prezente și la congrese, au făcut lobby și pe lângă minister și casele de asigurări de sănătate“, a afirmat medicul pe parcursul emisiunii.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 
 


Citește și:
ZIUA LIVE. Tot ce trebuie să știm despre hepatite!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 330

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 801

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 494

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 509

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 518

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 713

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 513

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 595

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 573

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 470

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 534

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 567

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 583

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 717

ZIUA LIVE Politica faptelor versus Constanța proiectelor! (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 479