Ziua Mondială a Trombozei. Mesajul dr. Loti Popescu, din cadrul DSP ConstanțaAstăzi, 13 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Trombozei.

În acest context, dr. Loti Popescu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, absolventă a unui Master European în Promovarea Sănătății și Educației pentru Sănătate, a făcut o serie de precizări, pentru ZIUA de Constanța.

Conform medicului specialist, coagularea este unul dintre procesele naturale de apărare ale organismului care pot preveni pierderile excesive de sânge. Acest mecanism este necesar pentru viață, dar problema apare atunci când, din cauza diferitelor tulburări ale sistemului de coagulare, se formează un cheag de sânge în lumenul unui vas de sânge. Un cheag de sânge nu numai că obstrucționează fluxul sanguin, dar poate și să detașeze vasele de sânge și să intre în inimă sau plămâni, provocând ischemie.
 

Tromboza este o problemă medicală gravă. Acest lucru este asociat cu morbiditate și mortalitate semnificative. Desi se vorbeste si despre factori genetici, ponderea acestora este mult mai mica decat stilul de viata al fiecaruia.
De aceea, în stilul nostru de viață trebuie să respectăm anumite reguli pentru prevenirea trombozelor. Diminuarea factorilor de risc ți crețterea factorilor de protecție în viața de zi cu zi este cheia, a precizat dr. Loti Popescu.

 

Ce urmărim în tromboze: normalizarea greutății corporale – prevenirea obezitatii (dacă este necesar), întărirea pereților vaselor venoase, scăderea vâscozității sângelui, normalizarea scaunului (evitarea constipației), deoarece tensionarea în timpul mișcărilor intestinale crește riscul formării unui cheag de sânge, a mai spus medicul.

De asemenea, aceasta a făcut o serie de recomandări pe care ar trebui să le urmăm.
 

Alimentatie sănătoasă - În prevenirea trombozei, fibrele joacă un rol important. Se obțin în principal din fructe, inclusiv uscate, legume și cereale nerafinate. Legumele și fructele sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina C și beta-caroten. Consumul adecvat de lichide este important - unul dintre factorii de risc pentru tromboză este deshidratarea. Apa și ceaiurile din plante sau fructe sunt cele mai bune alegeri.
În alimentatia pentru prevenirea trombozei, ar trebui găsite alimente bogate în vitamina E, care face ca venele să fie elastice și întăresc vasele de sânge. Cantități importante sunt furnizate de ulei de germeni de grâu și migdale. Datorită conținutului de vitamine B, este posibilă metabolizarea corectă a homocisteinei. Datorită acestui fapt, vitaminele B contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Într-o dietă antitrombotică, carbohidrații ar trebui să furnizeze principala sursă de energie. Mai ales cereale bogate în fibre și bogate în ingrediente precum: magneziu, fier, vitaminele din grupul B și zinc.
Activitatea anticoagulantă este ajutată și de: vitamina E, acizi grași esențiali Omega-3, apă, antioxidanți (în principal vitamina C, E și beta-caroten), precum și substanțe antiinflamatoare (turmeric sau ghimbir).
De asemenea, este importantă scăderea/limitarea cantității de zahăr și grăsimi saturate care favorizează formarea cheagurilor de sânge.
Miscare, activitate fizica – Sedentarismul, imobilizarea la pat favorizează formarea de cheaguri. De aceea, este deosebit de utilă mișcarea, zilnic, minimum 30 minute -1 oră.
Renunțarea la fumat, la consumul de alcool se impune cu necesitate. Se știe că fumatul favorizează formarea cheagurilor de sânge.


De asemenea, respectarea recomandarilor medicului și evitarea automedicației, pentru a evita riscul formării cheagurilor de sânge.


Nu în ultimul rând, spune medicul, vârsta este și ea un factor de luat în calcul – cu înaintarea în vârstă, riscul formării de cheaguri de sânge este mai mare.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Secțiile ATI suport COVID-19 rămân goale

18 May 2022 321

ZIUA LIVE. Comandament Litoral 2022. Cum va acționa ANPC pentru a ajuta turismul pe litoralul românesc

05 May 2022 645

ZIUA LIVE. Comandament Litoral 2022. Cum poate fi ajutată industria turistică de autorități?

04 May 2022 709

Doi pacienți COVID în stare gravă, internați la ATI, în județul Constanța

26 Apr 2022 746

Ciolacu Parlamentul a adoptat primele două măsuri din pachetul „Sprijin pentru România”. Când vor intra în vigoare

13 Apr 2022 635

Camera Deputaților Cuantumul alocației pentru hrană în spitale nu va putea fi mai mic de 22 lei/zi

13 Apr 2022 426

Marcel Ciolacu anunţă că valoarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale se va dubla. Ce se va întâmpla cu masa copiilor din centrele de plasament

31 Mar 2022 512

Şapte spitale au fost distruse în urma invaziei ruse. Cel puțin șase morți

14 Mar 2022 544

O nouă scrisoare deschisă transmisă de Arimex Comexim 2000 SRL Cere creșterea sumei alocate pentru hrana pacienților din spitale

14 Mar 2022 1535

Ucraina Peste 2.100 de locuitori din Mariupol au fost ucişi de la începutul ofensivei ruse

13 Mar 2022 547

Patru locuri libere la Terapie Intensivă pentru pacienții cu Covid 19 la Spitalul din Mangalia. Câte locuri sunt la celelalte spitale din județul Constanța

02 Mar 2022 571

Situația paturilor libere din secțiile de terapie intensivă destinate pacienților COVID-19, la nivel național

27 Feb 2022 764

Sprijin al Ministerului Apărării Naționale pentru Armata Ucrainei

27 Feb 2022 813

Cinci locuri libere la ATI pentru pacienții cu Covid la Spitalul din Medgidia. Situația în celelalte spitale din județul Constanța

25 Feb 2022 598

Fostul ministru Cristian Ghinea, mesaj pentru ministrul Sănătății. „Rafila, nu fi puturos, pune mâna și fă spitale!“

16 Feb 2022 729