13 Oct, 2021 12:20
2008
Tromboza este o problemă medicală gravă. Acest lucru este asociat cu morbiditate și mortalitate semnificative. Desi se vorbeste si despre factori genetici, ponderea acestora este mult mai mica decat stilul de viata al fiecaruia.
De aceea, în stilul nostru de viață trebuie să respectăm anumite reguli pentru prevenirea trombozelor. Diminuarea factorilor de risc ți crețterea factorilor de protecție în viața de zi cu zi este cheia, a precizat dr. Loti Popescu.
De asemenea, aceasta a făcut o serie de recomandări pe care ar trebui să le urmăm.Ce urmărim în tromboze: normalizarea greutății corporale – prevenirea obezitatii (dacă este necesar), întărirea pereților vaselor venoase, scăderea vâscozității sângelui, normalizarea scaunului (evitarea constipației), deoarece tensionarea în timpul mișcărilor intestinale crește riscul formării unui cheag de sânge, a mai spus medicul.
Alimentatie sănătoasă - În prevenirea trombozei, fibrele joacă un rol important. Se obțin în principal din fructe, inclusiv uscate, legume și cereale nerafinate. Legumele și fructele sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina C și beta-caroten. Consumul adecvat de lichide este important - unul dintre factorii de risc pentru tromboză este deshidratarea. Apa și ceaiurile din plante sau fructe sunt cele mai bune alegeri.
În alimentatia pentru prevenirea trombozei, ar trebui găsite alimente bogate în vitamina E, care face ca venele să fie elastice și întăresc vasele de sânge. Cantități importante sunt furnizate de ulei de germeni de grâu și migdale. Datorită conținutului de vitamine B, este posibilă metabolizarea corectă a homocisteinei. Datorită acestui fapt, vitaminele B contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Într-o dietă antitrombotică, carbohidrații ar trebui să furnizeze principala sursă de energie. Mai ales cereale bogate în fibre și bogate în ingrediente precum: magneziu, fier, vitaminele din grupul B și zinc.
Activitatea anticoagulantă este ajutată și de: vitamina E, acizi grași esențiali Omega-3, apă, antioxidanți (în principal vitamina C, E și beta-caroten), precum și substanțe antiinflamatoare (turmeric sau ghimbir).
De asemenea, este importantă scăderea/limitarea cantității de zahăr și grăsimi saturate care favorizează formarea cheagurilor de sânge.
Miscare, activitate fizica – Sedentarismul, imobilizarea la pat favorizează formarea de cheaguri. De aceea, este deosebit de utilă mișcarea, zilnic, minimum 30 minute -1 oră.
Renunțarea la fumat, la consumul de alcool se impune cu necesitate. Se știe că fumatul favorizează formarea cheagurilor de sânge.
De asemenea, respectarea recomandarilor medicului și evitarea automedicației, pentru a evita riscul formării cheagurilor de sânge.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: