Sfatul medicului Totul despre soia şi beneficiile sale asupra sănătăţii

Asemănarea nutritivă a produselor din soia cu cea a proteinelor animale este izbitoare, conform nutriţioniştilor. Singură diferenţa este că această nu îţi furnizează şi toxinele sau chiar hormonii pe care carnea, de exemplu, le conţine din belşug.
 
Gustul sau este mai mult decât delicios, diversitatea preparatelor în care poţi să o foloseşti este uriaşă, iar beneficiile pe care le are asupra organismului tău sunt numeroase. Iată tot ce trebuie să ştii despre soia şi despre efectele benefice pe care le are acest aliment:
 
Ce nutrienţi şi vitamine îţi oferă produsele din soia
 
Indiferent dacă este vorba despre muguri de soia, despre boabe de soia fierte, despre tofu făcut din soia sau chiar despre gustosul lapte de soia, acest aliment îi va furniza organismului tău vitamina C - care stimulează sistemul imunitar, acid folic - care susţine absorbţia complexului de vitamine B şi care totodată contribuie.
 
În cazul femeilor, la construirea unui sistem de apărare împotriva cancerului de col uterin, fibre - esenţiale pentru că sistemul digestiv să funcţioneze precum un ceas elveţian, proteine - fără de care nu ar fi posibilă refacerea ţesuturilor, tiamină (vitamina B1) - esenţială pentru formarea globulelor sângelui,
 
dar şi pentru fluidizarea circulaţiei sangvine, calciu - important pentru sănătatea oaselor, fier - care participa la formarea hemoglobinei şi stimulează sistemul nervos, magneziu - care stimulează metabolismul şi ajută la detoxifierea organismului, fosfor - care asigura bună funcţionare renală şi susţine sănătatea sistemului osos şi potasiu - care este esenţial atât pentru funcţionarea muschiului cardiac, cât şi pentru cea a sistemului nervos central.
 
100 de grame de soia are 173 de calorii, iar proporţiile de vitamine pe care le conţine acest aliment - minune sunt de 9% vitamina A, 1,7% vitamina C, 0.4% vitamina E, 19.2% vitamina K, 0.2% vitamina B1, 0.3% vitamina B2, 0.4% vitamina B3, 0.2% vitamina B5 şi în aceeaşi proporţie şi vitamina B6, 47.5% vitamina B8 şi 0.05% acid folic.
 
Mineralele pe care le conţine 100 g de soia sunt: 102 mg de calciu, 5.1 mg de fier, 86 mg de magneziu, 245 mg de fosfor, 515 mg de potasiu, 1 mg de sodiu - natriu, 1.2 mg de zinc, 7.3 mg de seleniu şi 0.8 mg de mangan.
 
În ceea ce priveşte principiile nutritive ale acestui aliment, lucrurile arată astfel: 100 g de soia oferă organismului 16.6 g de proteine vegetale, 9.9 g de glucide (dintre care 6 g de fibre şi doar 3 g de zaharuri) şi 9 g de lipide (dintre care 1.3 g de grăsimi săturate, 5.1 g de grăsimi polinesaturate, 2 g de grăsimi mononesaturate, 598 mg de acizi graşi Omega 3 şi 4466 mg de acizi graşi Omega 6).

Articolu il puteţi citi integral pe adresa: www.sfatulmedicului.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.