Astăzi este Ziua mondială a libertăţii presei

La 3 mai, în fiecare an, este celebrată Ziua mondială a libertăţii presei.
 
Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a evidenţia principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea de libertate a presei în întreaga lume, pentru a apăra independenţa mass-mediei şi pentru a aduce un omagiu ziariştilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi exercitau profesia, potrivit www.unesco.org citat de Agerpres.ro .
Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ''Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat'', potrivit www.timeanddate.com.
 
Starea actuală de siguranţă a jurnaliştilor din întreaga lume este descurajantă: în decursul ultimului deceniu, 827 jurnalişti şi angajaţi în mass-media au fost ucişi. Planul de acţiune al ONU privind siguranţa jurnaliştilor şi problema impunităţii reprezintă o platformă multilaterală pe care se abordează aceste probleme complexe. Sistemele judiciare din întreaga lume trebuie să fie consolidate, concentrându-se în principal pe protejarea libertăţii de exprimare şi a siguranţei jurnaliştilor. Apelul Agendei de dezvoltare pentru 2030 pentru justiţia universală este relevant pentru toate elementele abordării celor trei "P" în asigurarea unui mediu sigur pentru acest domeniu de activitate: prevenirea violenţei împotriva mass-mediei, protecţia jurnaliştilor aflaţi în pericol şi urmărirea penală a autorilor de crime comise împotriva profesioniştilor din domeniul mass-media, potrivit paginii dedicate de UNESCO temei din acest an.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Leonte Năstase Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată prin artă la Constanța

03 May 2022 2891

Ziua Mondială a Presei Libere se sărbătorește pe data de 3 mai

03 May 2021 1658

Dezbatere privind ştirile false Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România la Constanţa (galerie foto)

04 May 2017 2326

Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată printr-o dezbatere la Constanţa (galerie foto)

03 May 2017 1954

Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită la Constanța

02 May 2017 2847

Ziua mondială a libertății presei

03 May 2015 1749