Ştiaţi că...? Astronautul care şi-a asigurat locul în istorie...

Primul pas al omului pe suprafaţa Lunii a fost făcut la data de 20 iulie 1969, de către astronautul american Neil Armstrong, cel care a rostit celebra expresie: „Un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire".
 
Armstrong avea la momentul respectiv 38 de ani şi, chiar dacă atinsese unul dintre marile obiective ale omenirii, a părut deranjat de recunoaşterea care i-a fost adusă. Mai târziu avea să declare, într-un interviu pentru CBS: „Cred că tuturor ne place să fim recunoscuţi, dar nu pentru un singur foc de artificii, ci pentru întreaga activitate”, a spus astronautul.

Drumul spre succes

Pasionat de mic copil de zboruri, la vârsta de 16 ani, Armstrong a obținut brevetul de pilot, urmând studiile la Universitatea Purdue, cu o bursă de la US Navy. În anul 1949, a fost chemat să slujească în războiul din Coreea, participând la 78 de misiuni. Ulterior, şi-a terminat studiile şi a făcut parte din Comitetul Naţional Consultativ pentru Aeronautică, devenit mai târziu Administraţia Naţională a Aeronauticii şi a Administrării Spaţiului, NASA.
 
Pe 16 iulie 1969, echipajul format din Neil Armstrong, comandant, Edwin Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar Eagle, şi Michael Collins a început misiunea „Apollo 11”. Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Patru zile mai târziu, Neil Armstrong a ieşit din modul şi a atins solul lunar.
 
După aproximativ 20 de minute, a coborât şi Buzz Aldrin. În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, cei doi au strâns 22 de kilograme de roci, pe care le-au adus pe Pământ. Astronauţii au lăsat un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de Richard Nixon.
 
În decursul carierei, Neil Armstrong a fost decorat de 17 ţări, printre distincţiile speciale numărându-se Medalia Prezidenţială a Libertăţii, Medalia de Onoare a Congresului Spaţial, Medalia Clubului de Exploratori.
 
Primul om care a călcat pe Lună s-a stins din viaţă în august 2012, din cauza complicaţiilor apărute în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinesc nouă ani de la moartea lui Neil Armstrong, primul om care a ajuns pe Lună

25 Aug 2021 1312

Costumul primului om care a păşit pe Lună, expus publicului

20 Aug 2015 1810

Ştiaţi că...? Astăzi, Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, ar fi împlinit 85 de ani

05 Aug 2015 1488

Ştiaţi că...? Primul om care a păşit pe Lună...

25 Aug 2014 2003

Ştiaţi că...? Pe 20 iulie, au fost rostite celebrele cuvinte „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”

20 Jul 2014 1701