Ştiaţi că...? Bobby Fischer, un geniu al şahului şi o personalitate controversată...

Pe 3 aprilie 1975, Bobby Fischer, americanul care a reuşit să trezească interesul publicului pentru şah, trebuia să-şi apere titlul în faţa lui Anatoly Karpov, noul star al Uniunii Sovietice.
 
Fischer uimea organizatorii cu pretenţiile sale, care, la vremea aceea, păreau fabuloase. Lumina din sală este prea slabă, spectatorii stau prea aproape, camerele de televiziune trebuie să dispară sunt doar câteva dintre dorinţele americanului, care obişnuia să spună: „Eu sunt campionul, eu spun condiţiile!”.
 
La partida de şah din 3 aprilie, istoria s-a repetat, Fischer cerând federaţiei ca meciul să se desfăşoare după regulile sale. În acest sens, a conceput o listă cu 177 de condiţii pentru a veni la masa de joc. Dintre cele 177, doar una nu a fost aprobată. Cu toate acestea, americanul nu s-a prezentat la meci, fiind declarat învins.
 
Viaţa lui Bobby Fischer
 
Jucătorul de şah Bobby Fischer s-a născut pe 9 martie 1943, în Chicago, Illinois. Mama sa, Regina Wender, potrivit Wikipedia, era o poloneză evreică devenită cetățean american, iar tatăl său, conform certificatului de naștere, era Hans-Gerhardt Fischer, un bio-fizician german.
 
Bobby Fischer a jucat şah de la vârsta de şase ani, iar la 15 ani, la interzonalul de la Portorož, se clasa pe locurile V şi VI, devenind astfel cel mai tânăr maestru de şah. Acel moment a fost decisiv pentru el, realizând că vrea să devină un jucător profesionist.
 
Încă de la început, a declarat că va deveni repede campion mondial şi se va retrage imediat, căci nimic după aceea nu va mai avea sens. Meciul său cu Spasski, în care a fost declarat câştigător, a fost supranumit „Meciul secolului”. 
 
În 1992, a jucat „revanşa secolului”, împotriva lui Spasski, în Iugoslavia, aflată sub embargo NATO. Înaintea meciului a fost filmat scuipând pe ordinul SUA care îi interzicea să joace. Ca urmare, a fost declarat persona non-grata pe teritoriul SUA.
 
La mijlocul lunii ianuarie a anului 2008, starea de sănătate a lui Bobby Fischer s-a agravat brusc, iar în ziua de 17 ianuarie, a murit în apartamentul său din Reykjavik.
 
O întreagă generaţie de jucători a fost inspirată de Fischer să înveţe să joace şah.
 
Sursa foto: content.time.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.