Ştiaţi că...? Emily Bronte, cunoscută pentru unicul ei roman „La răscruce de vânturi”...

Scriitoarea britanică, cunoscută în special pentru unicul ei roman „La răscruce de vânturi”, Emily Bronte, s-a născut pe 30 iulie 1818. A fost  al cincilea din cei şase copii ai familiei. 
 
Emily Bronte a trăit o viaţă izolată şi, în afară de câţiva ani nefericiţi petrecuţi într-o şcoală religioasă, descrişi mai târziu în romanul ei, cea mai mare parte a studiilor le-a efectuat alături de tatăl ei. În colaborare cu surorile sale, Anne, care a publicat celebrul roman „Jane Eyre”, şi Charlotte, Emily a scris versuri, ce au fost publicate sub titlul „Poeme”.
 
În 1847, Emily Bronte a publicat singurul ei roman, „La răscruce de vânturi”, o poveste de dragoste care are loc în mediul rural al Haworth-ului. La apariţie, acesta s-a vândut în două exemplare, dar, astăzi, este tradus în zeci de limbi şi tipărit în numeroase ediţii. Emily a scris, de asemenea, multe poezii despre o ţară imaginară, Gondal, cu personaje imaginare. Recunoaşterea scrierilor lui Emily Bronte nu a venit decât în secolul XIX.
 
Soarta s-a dovedit tristă pentru tânăra Emily, când, în timp ce-l însoţea pe fratele ei, Branwell, pe ultimul drum, s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Refuzând ajutorul medical, Emily s-a stins din viaţă în decembrie 1848.

Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Într-o zi de 21 aprilie, autoarea romanului „Jane Eyre”...

21 Apr 2015 1831

Ştiaţi că...? Charlotte Brontë, cunoscută pentru cartea „Jane Eyre”...

31 Mar 2015 2994

Ştiaţi că...? Scriitoarea britanică Emily Brontë...

19 Dec 2014 1763

Ştiaţi că...? Autoarea romanului „La răscruce de vânturi”...

30 Jul 2014 2025