Ştiaţi că...? Ion Ghica, preşedinte al Academiei Române...

O personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, Ion Ghica s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 22 aprilie, în anul 1897, la moşia sa de la Ghergani, Dâmboviţa. La înmormântare au vorbit Dimitrie Sturdza, în numele guvernului, Tache Giani, preşedintele Camerei Deputaţilor, V.A. Urechia, vicepreşedintele Senatului, P. S. Aurelian, în numele Academiei Române.
 
Om politic, academician, matematician, pedagog, preşedinte al Academiei Române de patru ori, Ion Ghica a studiat ingineria şi matematica la Paris şi, după reîntoarcerea în ţară, a pus bazele Societăţii secrete „Frăţia”, împreună cu Nicolae Bălcescu şi Christian Tell.
 
O perioadă îndelungată s-a afirmat ca principalul lider al grupării liberale moderate, apoi al Partidului Naţional Liberal. Pe lângă activitatea politică, Ghica s-a impus drept una dintre cele mai avizate voci în cercurile academice din România.
 
În timpul revoluţiei de la 1848, a fost trimis de către guvernul provizoriu ca reprezentant al acestuia la Istanbul, pentru a negocia cu guvernul turc, iar după înfrângerea revoluției, a rămas în exil la Istanbul, timp de zece ani. În timpul exilului, a fost numit de autorităţile turce în funcţia de bey al Samosului.
 
În afara carierei politice, Ion Ghica a obţinut şi o reputaţie literară, datorită cărţii „Scrisori către V. Alecsandri”. S-a stins din viaţă pe 22 aprilie 1897,
 
Sursa foto: cultural.bzi.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Nicolae Filimon, autorul romanului „Ciocoii vechi şi noi”...

19 Mar 2015 6171